Milan Lasica pre Košice Dnes: Bude to napínavé

Dlhoročný prezident Art Film Festu si najviac vychutnáva staré komédie. Na festivale by však najradšej videl viac mladých hercov a ich filmy. V novom meste a s novým publikom Milan Lasica verí na šťastné konce.

Ústredným motívom nového vizuálu Art Film Festu sú pukance. Jete ich aj Vy pri pozeraní filmov? 

Ja nie! Viem, že je to dnes veľká móda. Ja som im však zatiaľ nepodľahol. Pri sledovaní filmu zásadne nejem nič, dokonca ani doma v obývačke.

Art Film Fest po prvýkrát vo svojej histórii mení dejisko a otvára tak novú éru. Vo vzduchu však visí veľa otáznikov. Ako vidíte štart v Košiciach Vy?

Sám som zvedavý, ako sa to skončí! Jedno je isté, organizátori festivalu na základe konkrétnych poznatkov usúdili, že podmienky pre filmový festival, ktorý má ambície rozrastať sa, sú v Košiciach ideálne. Je tu bohatá a funkčná infraštruktúra. Košice vždy boli a budú umeleckým mestom. Hneď mi napadá napríklad  košická výtvarná moderna z 20-tych rokov minulého storočia. Toto mesto vždy žilo kultúrou a nedávno bolo európskym hlavným mestom kultúry, takže myslím, že by radi pokračovali v tejto tradícii. Otázne je, či si náš festival osvojí aj východoslovenské publikum. Bude to trochu napínavé, ale ja verím, že sa dočkáme dobrého konca.

Organizátori festivalu sa vyjadrili, že by na festivale radi výrazne oslovili mladú generáciu. Myslíte, že sa „chytia“?

Môžeme len dúfať. Vysokoškoláci by mali byť zvedaví na dobré filmy. V Košiciach a Prešove je niekoľko vysokých škôl a región je plný mladých študentov. Práve oni sú ideálnym festivalovým publikom.

Festival opäť hostí množstvo zaujímavých osobností  slovenskej aj zahraničnej filmovej brandže. Má prezident festivalu vôbec čas posedieť si a zoznámiť sa pri kávičke? 

Ono to reprezentovanie nie je až také náročné… čas sa určite nájde! Ja sa teším najmä  na to, že príde naozaj veľa mladých slovenských hercov. Som presvedčený, že práve oni patria na festival. Mladí českí herci Karlovy Vary navštevujú pravidelne. V Trenčianskych Tepliciach mi chýbali, zúčasťňovali sa pomenej. Najlepšie by bolo, keby na náš festival prišli aj s filmami, v ktorých hrajú. Verím, že aj to časom príde.

Dokážete si „ukradnúť“ aj chvíľu a pozrieť si niektorý z filmov? 

Určite si niečo pozriem, aj keď nemám zatiaľ svoj tip – nechám sa prekvapiť.

Vstupujete z titulu prezidenta Art Film Festu aj do tvorby programu? 

V súčasnosti má tvorbu programu na starosti najmä umelecký riaditeľ, pán Nágel, a jeho spolupracovníci. Ja môžem prispieť pár nápadmi. Kedysi som mal vlastnú Sekciu prezidenta filmového festivalu, kde som uvádzal staré komédie spred 50 a viac rokov. Boli to filmy, ktoré som kedysi videl ako malý alebo filmy, o ktorých som počul a nemal som možnosť ich vidieť, pretože ich na Slovensku nepremietali.

Spomínate si na niektorú z komédií, ktorá Vás špeciálne oslovila? 

Napríklad Zvláštnosti ruského poľovníctva alebo Večierok s Petrom Sellersom.

Čím si Vás film získa? 

Mám overené, že už v úvode filmu veľmi rýchlo zistíte, či Vás zaujal alebo nie. Nič to však nehovorí o kvalite či úrovni filmu, keďže divácky vkus sa rôzni.

Po dlhých rokoch na Art Film Feste diváci uvidia zdigitalizovanú verziu obľúbeného slovenského filmu Všetko, čo mám rád. Máte obľúbený slovenský film – prípadne Váš vlastný, ktorý by ste v digitálnej podobe na festivale uvítali? 

Zahral som si v celkom vydarenej komédii Utekajme, už ide! V slovenskej filmografii som sa však veľmi neuplatnil, skôr v českej, aj to dosť skromne. V slovenskej tvorbe by sa určite našlo veľa vhodných adeptov na digitalizáciu. Napríklad Ružové sny od Dušana Hanáka.

Prečo práve Ružové sny? 

Film sa mi veľmi páčil. V tých najťažších časoch, v 76-tom roku, keď tu všetko bolo akési odumreté, vniesol do slovenského sveta veľmi farebné radostné tóny.

O rok festival oslávi 25-ku. Pripravujete sa na ňu už dnes? 

Zatiaľ som sa takejto debaty nezúčastnil, no 25-te výročie je jubileum, a ako poznám svojich kolegov, už teraz naň niečo chystajú…