Tretí ročník prehliadky SCANDI otvorí najlepší debut z Benátok Sámska krv.

Tlačová správa Film Europe

Prehliadka súčasnej severskej kinematografie SCANDI, ktorú organizuje Film Europe Media Company, prinesie aj tento rok výber najnovších filmov z Dánska, Švédska, Nórska a Fínska. Tretí ročník bude prebiehať od 25. do 29. januára vo vybraných kinách na Slovensku.

Škandinávska filmová produkcia prináša každý rok žánrovo pestré filmy, ktoré sú divácky atraktívne a zároveň mnohé z nich uvádzané a oceňované aj na prestížnych festivaloch.

Ne severe sa v súčasnosti nakrúcajú rodinné filmy, komédie – pričom obľúbené sú najmä čierne komédie – ďalej súčasné a historické drámy, artové filmy, akčné filmy, horory, thrillery a, samozrejme, špeciálnu kategóriu tvoria detektívky. Toto všetko nájde divák v prehliadke, ktorá chce ukázať bohatosť, univerzálnosť a životaschopnosť severskej kinematografie.

Otváracím filmom prehliadky je švédsko – dánsko – nórsky film mladej režisérky Amandy Kernell Sámska krv, ktorý získal na festivale v Benátkach cenu za najlepší debut. V sekcii SCANDI PREMIÉRY ponúka taktiež napr. výpravnú historickú drámu Posledný kráľ v réžii Nilsa Gaupa, v ktorej si jednu z hlavných úloh zahral herec známy z TV seriálu Hra o tróny Kristofer Hivju, ďalej najnovší film známeho fínskeho režiséra Mika Kaurismakiho Kráľovná Kristína, alebo thriller inšpirovaný skutočnými udalosťami Pyroman v réžii majstra tohto žánru Erika Skjoldbjærga.

Je známe, že „ľahkú“ komédiu vedia nakrútiť Francúzi alebo Taliani, ale že sa rovnako dobré komédie nakrúcajú aj v Škandinávii, môže byť pre návštevníka SCANDI príjemným prekvapením. Novinkou 3. ročníka je sekcia SCANDI KOMÉDIE, tvoria ju filmy Vtedy na Phukete, Takmer dokonalý, Iba sex (?) a Takmer chlap, ktorý získal Krištáľový Glóbus a Cenu pre najlepšieho herca (Henrik Rafaelsen ) na MFF Karlovy Vary 2012.

Do programu prehliadky sa opäť vracia sekcia SCANDI DETI, ktorá bola veľmi úspešná počas prvého ročníka, v rámci nej budú uvedené štyri filmy vhodné pre deti, resp. pre celú rodinu – dobrodružný príbeh o odvážnych deťoch Akcia Arktída, adaptácia bestselleru Jo Nesboa Prdiprášok doktora Proktora a dva filmy o údolí škriatkov Magické striebro 1 a Magické striebro 2 – Hľadanie kúzelného rohu.

Posledná sekcia BEST OF SCANDI je výberom tých najpozoruhodnejších severských filmov posledných rokov, ktoré svoju kvalitu preukázali na významných festivaloch, i na predchádzajúcich dvoch ročníkoch našej prehliadky – patria sem čierna komédia
Hansa Pettera Molanda Boj snežného pluhu s mafiou so Stellanom Skarsgårdom v hlavnej úlohe,

Vinterbergova Komúna a Jensenova bizarná komédia O kuratách a ľuďoch s Madsom Mikkelsenom.

Špecifikom prehliadok z porfólia Film Europe je niekoľko distribučných platforiem a je len na divákovi, či sa vyberie za dobrým filmom do kina, alebo si ho pozrie doma na televíznej obrazovke na Film Europe Channel či kdekoľvek inde v mobile alebo tablete prostredníctvom služby Video-On-Demand.

SCANDI 3 bude prebiehať v 13 mestách – Bratislava, Košice, Martin, Liptovský Mikuláš, Sereď, Trenčín, Trnava , Nitra, Modra, Nové Zámky, Poprad, Prešov a Spišská Nová Ves .

Bude zároveň prvým spoločným projektom Art Film Festu a Film Europe, ktorý v Košiciach a na východnom Slovensku od januára tohto roku spúšťajú obe spoločnosti. Detaily o projekte “Art Film Fest uvádza” budú prezentované na tlačovej konferencii v Košiciach 25.1. 2017.

V Čechách bude prehliadka od 19. do 22. januára vo viacerých pražských kinách a od 26. do 31. januára v Brne, Zlíne, Ostrave, Plzni a niekoľkých ďalších mestách.

 

Viac o SCANDI nájdete tu:

www.scandi.filmeurope.eu

resp. tu:

http://scandi.filmeurope.eu/sk/