Uzávierka prihlasovania filmov pre Art Film Fest 2012 je 31. marca

Uzávierka prihlasovania dlhometrážnych a krátkych filmov, ktoré budú súťažiť počas 20. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest Trenčianske Teplice -Trenčín o sošku Modrého anjela, sa blíži. Vlastníci práv jednotlivých snímok môžu svoje filmy, ktoré vznikli v roku 2011 a 2012, prihlasovať do 31. marca 2012.

Medzinárodná súťaž hraných filmov sa vzťahuje na tituly, ktoré sú prvým, druhým, alebo tretím hraným dlhometrážnym filmom režiséra a majú nad 60 minút. Pri súťaži krátkych filmoch ide o hrané, dokumentárne, experimentálne alebo animované krátke snímky, ktoré majú do 30 minút. Prihlášky pre obidve súťažné sekcie sú dostupné na webovej stránke festivalu – https://iffartfilm.com/festival/statut-a-prihlaska/ .

Minulý rok súťažilo v Medzinárodnej  súťaži hraných filmov 15 snímok. Hlavnú cenu Art Film Festu, Modrého anjela za najlepší film získala ruská snímka Stíchnuté duše (Ovsianki) režiséra Alexeja Fedorčenka. Film o poslednej rozlúčke so zosnulou manželkou tak, ako ju údajne praktizuje menšinová komunita Merjanov v stredozápadnej oblasti Ruska. V Medzinárodnej súťaži krátkych filmov sa vlani nachádzalo 44 snímok z celého sveta. Modrého anjela v tejto kategórii si z Art Film Festu odniesol 14-minútový švédsky titul Tussilago režiséra Jonasa Odella. Snímka priniesla príbeh dievčaťa, ktoré sa „namočilo“ do teroristickej akcie v 70. rokoch a porota film ocenila „za osviežujúci prístup k filmovej práci, ktorou prehodnocuje žánrové konvencie a výrazne pretvára hranice medzi animovaným, dokumentárnym a hraným filmom“.

Jubilejný, 20. ročník Art Film Festu sa uskutoční od 16. do 23. júna 2012.
Jeho program opäť ponúkne mnohostranný priestor pre prezentáciu diel najnovšej svetovej kinematografie, významných titulov filmovej histórie a v neposlednom rade taktiež bilančne rozsiahlu prehliadku snímok slovenského audiovizuálneho prostredia.