Prísľuby z Východu prinesú na plátna boje japonskej mafie aj lásku k ázijskému jedlu

Komédiu o láske k jedlu, napätie v ringu i v uliciach veľkomesta, poctu klasickému yakuza filmu či sarkastický pohľad na rodinné hodnoty na ázijský štýl sľubujú Prísľuby z Východu, ktoré počas blížiaceho sa Art Film Festu od 21. do 27. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne predstavia divákom výber toho najlepšieho z východoázijskej mainstreamovej produkcie. Jedna z najmladších sekcií Art Film Festu si počas predchádzajúcich ročníkov našla nielen svojich divákov, ale aj svojich filmárov, ktorí vytrvalo nakrúcajú divácky zaujímavé „komerčné“ filmy a získavajú si obľubu aj u slovenského publika.

„Ak všeobecne platí, že opakovanie je matkou múdrosti, v prípade Prísľubov z Východu sa opakovanie stáva matkou zaujímavosti. Opakovanie režisérov, žánrov, ale aj štylizovania filmov  v časovom priereze sekcie pekne ukazuje lokálne preferencie a aj náznaky v ďalšom smerovaní jednotlivých kinematografií,“ povedali zostavovatelia sekcie Kristína Aschenbrennerová a Adrián Žiška.

Tento rok sekcia ponúkne možnosť opätovného stretnutia sa s japonským režisérom Sionom Sonom (Pod vplyvom lásky), hongkonskými Pang Ho Cheungom (Láska na dva ťahy, Láska na dve mestá) a Dante Lamom (Informátor), ako aj s „Indonézanom“ z Walesu Garethom Evansom (Merantau – Skúška dospelosti, Prepadovka).

V dobe, kedy v japonskej kinematografii už takmer neexistujú pôvodné námety, nakrútil Sion Sono film na základe vlastného, 17 rokov starého scenára o partii filmových amatérov – nadšencov, ktorí sa rozhodnú nakrútiť ten najlepší gangsterský film a nezľaknú sa ani stretnutia s ozajstnými „yakuzákmi“. Do poslednej klapky krvi/Why Don´t You Play In Hell?  je zábavná a bizarná reflexia v Japonsku mimoriadne obľúbeného yakuza žánru s obrovskou dávkou zápalu, nespútanej hravosti a vtipných nápadov. Ako profesionálne vycibrený film je  jedným z najkrajších vyznaní lásky k (35 mm) filmu.

Hongkončan telom, dušou a filmami Pang Ho Cheung s talentom pre inteligentný, drzý a trefný humor, ktorý si divákov Art Film Festu získal po minulé ročníky komédiami Láska na dva ťahy a Láska na dve mestá, si v novom filme Aberdeen vzal na mušku neveru, starnutie, ideály krásy aj šikanu. Hrdinami tentoraz nie sú mladí a neviazaní Hongkončania, ale členovia dvoch rodín so všetkými ich slabosťami, túžbami a sklamaniami. Aberdeen bol otváracím filmom na Medzinárodnom filmovom festivale v Hongkongu.
 
Vo filmoch Danteho Lama Neporaziteľný/Unbeatable a Garetha Evansa Prepadovka2/Raid 2 sa poriadne zapotia dvaja sympatickí mladíci. Zatiaľ čo Eddie Peng bojuje v športovej aréne, Iko Uwais nastoľuje zákon a poriadok a mláti členov zločineckého klanu v Jakarte. Športová melodráma Neporaziteľný dôsledne napĺňa pravidlá žánru presláveného Rockym Balboom, stavia na výborných výkonoch ústredného hereckého dua a premyslenej choreografii. V Prepadovke 2 sa mladý Rama infiltruje medzi zločincov, pričom, a toto je aj malé varovanie, v pôsobivo vyskladaných súbojoch potečie viac krvi ako potu.

V taiwanskej komédii Zone Pro Site režiséra Chen Yu-Hsuna sa jedlo bude nielen velebiť, ale aj pripravovať na všetky spôsoby. „Foodie“ filmy, osobitne však komédie, sa na Taiwane tešia veľkej obľube. Zone Pro Site ich „sladký“ štýl však dodržuje natoľko, až je jasné, že režisér ho neberie príliš vážne. Hoci cena pre najbizarnejší film z Prísľubov z Východu v tichosti putuje do Japonska, prídavné meno „bizarný“ sa hodí aj na tento film, v ktorom sa v dôsledku viacerých náhod dcéra pouličného kuchára, jej mama, dvaja lokálni mafiáni a niekoľko kuchárskych legiend vrátane majstra menom Tigrí nos ocitnú na ceste do Taipei, aby súťažili v kuchárskom turnaji o milión taiwanských dolárov.   _____________________________________________________________

Art Film Fest 2014 – 22. Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice/Trenčín
Organizátori: ART FILM, n.o., FORZA, a.s.
Spoluorganizátori: Mesto Trenčianske Teplice, Mesto Trenčín, Kúpele Trenčianske Teplice
Festival sa koná pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica.
Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond

Hlavní reklamní partneri: Slovenská elektrizačná prenosová sústava, SLOVNAFT
Oficiálny prepravca: Hyundai
Logistický partner: DHL
Cinepass pre študentov len za 5 EUR prináša: Prvá stavebná sporiteľňa
Reklamní partneri: DWC Slovakia, SEVITECH, LGM, Slovak Telekom
Oficiálni dodávatelia: Hutira Wine, Moët, Barzzuz, ad one, AVI Studio, Tuli
Hlavní mediálni partneri: Rozhlas a televízia Slovenska, Rádio FM, Pravda
Mediálni partneri: Film Europe Channel, Central Europe Television, Rádio Anténa, Rádio Beta, zoznam.sk, Eurotelevízia, Forbes, OK!, Kam do mesta, GONG SK, Film.sk, webnoviny.sk, BigMedia
Partneri: Európska komisia – zastúpenie na Slovensku, Slovenský filmový ústav, hotel Flóra, Asociácia slovenských filmových klubov