Slovenská sezóna prinesie na plátna Art Film Festu Prvý slovenský horor v svetovej premiére

Slovenská kinematografia si získava čoraz väčšiu pozornosť v zahraničí a aj doma. Ukrátení o ňu nezostanú ani diváci blížiaceho sa Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 21. do 27. júna 2014 v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Divácky obľúbená sekcia Slovenská sezóna prinesie na plátna najvýraznejšie slovenské snímky roka 2014 a aj jednu svetovú premiéru.

Po prvýkrát budú môcť na Art Film Feste diváci zhliadnuť film o dlho očakávanom filme, ktorý sa nikdy nenakrútil – Prvý slovenský horor. Producent, režisér a scenárista Róbert Slovák si v paradokumente zahral sám seba – producenta, ktorému sa nepodarilo dokončiť svoj prvý film. Nakrútil, čo všetko zažil pri snahe vyprodukovať prvú domácu hororovú snímku Fabrika smrti a prečo ju nakoniec nedokončil. Z hororu sa tak napokon stala komédia.

Prvé festivalové uvedenie bude mať práve na Art Film Feste snímka Krok do tmy, po Tangu s komármi už druhá spolupráca bratov Lutherovcov – režiséra Miloslava a kameramana Igora, ktorá bude mať kino premiéru len zopár dní pred začiatkom festivalu. Milostná dráma z povojnového obdobia je pohľadom do svedomia ľudí poznačených hrôzami vojny a zvrátenosťami 50. rokov minulého storočia a svojím posolstvom o vine a zodpovednosti smeruje do súčasnosti. V hlavnej úlohe lekára a bývalého partizánskeho veliteľa sa predstaví Marko Igonda, v úlohe jeho manželky Monika Haasová a milenku stvárni česká herečka Kristýna Lišková-Boková.

Na festivalové plátna sa dostane aj divácky najúspešnejší slovenský dokumentárny film v ére samostatného Slovenska – Všetky moje deti režiséra Ladislava Kaboša, ktorý už videlo vyše 23-tisíc divákov. Zobrazuje charizmatického farára a muža činu, Mariána Kuffu spolu so „svojimi deťmi“– bývalými väzňami, bezdomovcami a drogovo závislými, ktorým sa už dlhodobo venuje a vďaka svojej vytrvalej práci ich navracia do „normálneho“ života. Spolu s ním sa divák zoznamujeme s rómskym etnikom z úplne nového pohľadu a sleduje dramatické príbehy niekoľkých rómskych rodín v najzaostalejších osadách.

Slovenská sezóna uvedie aj výnimočný dokumentárny film Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom režiséra Patrika Lančariča. Filmové svedectvo o krátkom, ale mimoriadne dynamickom živote jedného z najtalentovanejších slovenských hudobných skladateľov novej doby Marka Brezovského je zároveň obrazom celej jednej generácie, ktorá dospievala v chaotickom porevolučnom období prvej polovice deväťdesiatych rokov 20. storočia.

Festivaloví návštevníci budú môcť vidieť aj unikátny film Slovensko 2.0 o dvadsiatich rokoch samostatného Slovenska. Každý z desiatich režisérskych osobností širokého generačného, názorového a žánrového spektra – Juraj Herz, Martin Šulík, Peter Kerekes, Zuzana Liová, Mišo Suchý, Ondrej Rudavský, Iveta Grófová, Peter Krištúfek, Viera Čákanyová a Miro Jelok – odpovedá vo svojom 10-minútovom filme na otázku: Čo je to Slovensko? Výsledkom je umelecká reflexia moderných dejín krajiny a zároveň reflexia slovenskej kinematografie v jej rôznych podobách.

Vo výbere je aj animovaný dokument Felvidék – Horná zem mladej režisérky Vladislavy Plančíkovej, ktorá sa vydáva po stopách rodinnej histórie, aby zozbierala príbehy generácie, ktorej osudy  zmenili drsné rozhodnutie politikov po 2. svetovej vojny na národnostne zmiešanom území. Film súčasne reflektuje stále aktuálnu tabuizovanú tému slovensko-maďarských vzťahov.

Art Film Fest v rámci sekcie Slovenská sezóna špeciál vzdá poctu režisérovi Petrovi Solanovi k jeho nedožitým 85. narodeninám a uvedie kultový film zo zlatého fondu slovenskej kinematografie, Boxer a smrť, v slovenskej premiére z reštaurovanej kópie na DCP nosiči.

„Na Slovensku vlani vzniklo 22 dlhometrážnych filmov pre kiná. Ale keď sa opýtate návštevníkov kín, tak si možno spomenú na dva či tri domáce tituly. Keď je film súčasťou medzinárodného festivalu, dostane sa mu väčšej publicity, je tu možnosť že ho uvidia zahraniční hostia a zvýši sa tak jeho šanca dostať sa na festivaly či prehliadky v zahraničí. A uvidia ho aj ďalší diváci a navyše majú možnosť osobne sa stretnúť s hercami a tvorcami a po projekcii s nimi viesť dialóg,“ povedal zostavovateľ sekcie Miroslav Ulman.
_______________________________________________________________

Art Film Fest 2014 – 22. Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice/Trenčín
Organizátori: ART FILM, n.o., FORZA, a.s.
Spoluorganizátori: Mesto Trenčianske Teplice, Mesto Trenčín, Kúpele Trenčianske Teplice
Festival sa koná pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica.
Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond

Hlavní reklamní partneri: Slovenská elektrizačná prenosová sústava, SLOVNAFT, AquaCity Poprad, cestovná kancelária Hydrotour
Oficiálny prepravca: Hyundai
Logistický partner: DHL
Cinepass pre študentov len za 5 EUR prináša: Prvá stavebná sporiteľňa
Reklamní partneri: DWC Slovakia, SEVITECH, LGM, Nadácia SPP, ČEZ Slovensko, Slovak Telekom
Oficiálni dodávatelia: SUNwines, Moët, Barzzuz, ad one, AVI Studio, Print Hall, Tuli
Hlavní mediálni partneri: Rozhlas a televízia Slovenska, Rádio FM, Pravda
Mediálni partneri: Film Europe Channel, Central Europe Television, Rádio Anténa, Rádio Beta, zoznam.sk, Eurotelevízia, Forbes, OK!, Kam do mesta, GONG SK, Film.sk, webnoviny.sk, BigMedia
Partneri: Európska komisia – zastúpenie na Slovensku, Slovenský filmový ústav, hotel Flóra, Ministerstvo obrany Slovenskej republiky, ŽSD Slovakia, Slovenská agentúra pre cestovný ruch, CzechTourism Slovensko, Asociácia slovenských filmových klubov, AutoCont SK, Penzión Baske, Švédske veľvyslanectvo vo Viedni, Maďarský inštitút v Bratislave, Veľvyslanectvo Fínska v Bratislave