Art Film Fest sa začal s titulkami

Hercovu misiu získal český herec Ivan Trojan a Zlatú kameru si prebral oscarový maďarský režisér, ale aj herec István Szabó. Art Film Fest oceňoval hneď pri svojom otvorení.
Celý včerajší slávnostný večer bol vystavaný ako titulky, ktoré otvárajú každý film. Tie najdlhšie mal podľa moderátora film Vtedy na západe. Posledný z úvodných titulkov sa objaví až v jeho štrnástej minúte. Ale pre titulky festivalu zatiaľ neexistuje nijaká časomiera, dodal Bruno Ciberej. Otváranie festivalu trvalo necelú hodinu.
,,Keby sa ceny nedávali za majstrovstvo, ale za každú dobrú úlohu, mal by Ivan Trojan vo Festivalovom parku dvadsať tabuliek. A možno aj viac,“ glosoval viceprezident Art Film Festu a riaditeľ Hercovej misie a Zlatej kamery Peter Hledík, keď na scéne privítal českého herca. Tabuľku hneď vedľa tej, ktorú má Ben Kingsley, si Ivan Trojan pripevní dnes o 11. hodine vo Festivalovom parku.
István Szabó zas pri preberaní Zlatej kamery zohral humornú scénku. ,,Som veľmi rád, že som tu spolu s vami na Art Film Feste. Vo svojich filmoch sa snažím liečiť. Zlatá kamera je pre mňa ocenením za moju prácu,“ čítal maďarský režisér z ťaháku, ktorý mal Peter Hledík pripevnený na chrbte. A potom po anglicky dodal, že ťahák naposledy použil, keď mal17 rokov a skúšku z matematiky. ,,Vtedy som nerozumel matematike, dnes ani slovo z toho, čo som čítal,“ rozosmial publikum nositeľ Oscara. Ocenenie Akadémie filmových umení a vied získal za film Mefisto z roku 1981.
Tento rok festival ponúka 133 filmov. Jedenásť z nich, ktoré Art Film Fest uvádza v Medzinárodnej súťaži hraných filmov, predstavil riaditeľ festivalu Peter Nágel. A keď nechal premietnuť krátke ukážky z nich, privítal na scéne hercov z otváracieho filmu Jimmyho tančiareň – Barryho Warda a Simone Kirby.
Na plátne zažiarili jeho úvodné titulky. Film režiséra Kena Loacha rozpráva príbeh, v ktorom sa z majiteľa tančiarne v Írsku v 20. rokoch 20. storočia stane nepriateľ katolíckej cirkvi. A mená tých, ktorý ho vytvorili, naskakujú do roztancovaných čiernobielych záberov z New Yorku tých čias.
Juraj Fellegi