Cesta von je boj o obyčajné šťastie

Keď ide k lekárovi, ako jednu z prvých otázok sa jej opýta, či pije a fetuje. Keď ide na pracovný pohovor, pýtajú sa jej, či bude naozaj chodiť do práce. A keď ide na diskotéku, nevpustia ju. Pretože je Rómka.
Aká je jej cesta z bludného kruhu plného predsudkov na strane Rómov aj „bielych“? Ukazuje to nový česko-francúzsky film Cesta von renomovaného režiséra a scenáristu Petra Václava. Česká kinematografia sa s ním po 16 rokoch vrátila na scénu festivalu v Cannes. Art Film Fest ho uvádza v Medzinárodnej súťaži hraných filmov.
Včera mala Cesta von na festivale oficiálnu slovenskú premiéru. Dnes o 14.30 h ju premietnu v Cinemaxe D za osobnej účasti producenta Miloša Lochmana a hlavných predstaviteliek Klaudie Dudovej a Márie Ferencovej-Zajacovej. A od zajtra ju budú premietať aj v slovenským kinách.
„Mňa vždy zaujímali odlišní ľudia, odlišné zvyky, odlišné chápanie sveta a vzdialené krajiny. V tej príšernej dobe komunizmu, keď som bol v krajine, kde som sa narodil, zavretý v base, boli Rómovia jediní odlišní ľudia, jediná dosiahnuteľná exotika. Ich osud prinášal otázky, stretávanie sa s nimi bolo dobrodružstvom a veľkým ponaučením o živote,“ vysvetľuje režisér Petr Václav. „Keď som v roku 2012 začal pracovať na Ceste von, žasol, ako sa od komunizmu zmenila situácia Rómov na poli pracovných príležitostí, bývania a zadĺženia chudobného obyvateľstva. A rasizmu,“ povedal režisér.
Cesta von je silný a autentický príbeh mladej rómskej ženy, ktorá bojuje o obyčajné šťastie a dôstojný život. V prostredí presýtenom rasizmom, diskrimináciou, nenávisťou a ďalšími neprekonateľnými prekážkami, bojuje s finančnými problémami aj s pocitom opovrhovania.
Krutý príbeh odzrkadľuje skutočný život rómskej komunity. Režisér Rómov už dobre poznal. Za debut s názvom Marian získal v roku 1996 Strieborného leoparda na festivale v Locarne. Teraz sa vrátil medzi tých, s ktorými pred takmer 20 rokmi nakrúcal a nový príbeh našiel medzi nimi. Príbeh poskladal z čriepkov ich osudov a scenár ďalej dotváral na konkurzoch. Od začiatku vedel, že všetky postavy chce obsadiť nehercami. Po Čechách precestoval 25-tisíc kilometrov a stáli pred ním tri tisícky Rómov.
„Nechcel, aby sme hrali, chcel, aby sme svoje postavy žili,“ povedala po uvedení filmu na Art Film Feste Mária Ferencová-Zajacová. A dodala, že v hlavnej postave Žanety sa skrýva kúsok z  trápenia každého rómskeho dievčaťa.
Žanetu stvárnila Klaudia Dudová, ktorá režisérovi padla do oka na rómskej zábave. Hoci nemala herecké ambície a vo filme sa objavila prvýkrát, vytvorila živú, skutočnú a uveriteľnú hrdinku. Jej druha stvárnil David Ištok, ktorý pôvodne režisérovi pomáhal pri obhliadkach a v súčasnosti pracuje ako rómsky asistent prevencie kriminality. Mária Ferencová-Zajacová si zahrala susedu. Herecké skúsenosti už mala – vrátane účinkovania v bolywoodskom filme.
Zuzana Kizáková