Čím vás oslovil tohtoročný festival?

Martin Ciel
filmový teoretik, zostavovateľ sekcií Láska a anarchia a Téma: Vojna a film
Na rozdiel od mnohých iných festivalov ponúka Art Film Fest zaujímavú súťaž. Na mnohých iných festivaloch sa na súťaž nechodí z princípu, lebo je to povinná jazda. Ale na Art Film Feste súťažia prvé, druhé, prípadne tretie filmy talentovaných režisérov, takže jeho súťaž je už roky výborná. Akoby ukazovala prúd inovatívnej mladej kinematografie, a tak aj to, aké budú v najbližšej budúcnosti cesty filmového vyjadrovania a filmovej reči.
Bob Buckeye
americký filmový novinár
Na Art Film Feste som ôsmykrát a páči sa mi jeho rozmanitosť. Väčšinu roka žijem v Spojených štátoch a rád si aj doma pozriem filmy z Cannes a Berlína, ale tu ich môžem vidieť skôr. A zároveň tu môžem vidieť filmy z východnej Európy, ktoré by som na Západe nevidel. Aj tento rok odchádzam z festivalu o poznanie bohatší. Žijeme totiž vo svete, ktorý je veľmi rýchly, ale aj plný násilia. A niektoré z filmov, ktoré sa mi tu naozaj páčili, plynuli naopak veľmi pomaly. Ako Sandvičový klub, ktorý má jednoduchý príbeh, ale jeho pomalosť udržuje človeka pozorného . Alebo ako snímka Shirley: vízie reality, ktorá ma navyše zaujala aj preto, ako využíva odkazy na americkú kultúru.
Radovan Holub
filmový publicista,
Páči sa mi, že Art Film Fest premieta kľúčové filmy z festivalov v Cannes aj Berlíne, a oceňujem, že som tu mohol vidieť viacero austrálskych filmov. Výborné filmy z takého odľahlého kontinentu totiž festivaly neuvádzajú bežne. Zaujali ma filmy 52 utorkov aj Stopy. Oba boli pre mňa veľmi dôležité aj preto, že mnohé filmy na rôznych festivaloch ma zdeptajú. Ale napríklad Stopy, ktoré hovoria o putovaní Robyn Davis naprieč Austráliou, napĺňajú diváka pozitívnou energiou. Oceňujem také filmy, ktoré majú nejaké východisko a ktoré prinášajú pozitívnu ľudskú energiu.
Christiane Schmidt, režisérka filmu Les je ako pohorie
Užila som si tento festival, v tomto príjemnom meste obkolesenom horami. Je to veľmi krásne prostredie, kde nie je mohutná doprava, premávka a hluk, takže sa mi tu veľmi páčilo. A program bol veľmi zaujímavý, užili sme si kvalitné filmy. Mimoriadne ma zaujali snímky Pelo Malo – Nanič vlasy, Stopy a 52 utorkov. A keď pomedzi program môže človek zájsť na kúpeľné procedúry, je to úžasné.
Nina Strenková, redaktorka Rádia_FM
Po prvom absolvovanom Art Film Feste som si sľúbila, že sa sem budem vracať pravidelne. Toto je môj tretí ročník. Rada sa prechádzam po Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, teším sa z pozvaných filmových osobností a užívam si hodiny strávené v kine. Tento rok ma najviac oslovila sekcia Prísľuby z východu, akčňák Prepadovka 2 a bláznivá gastro-komédia Zone Pro Site. Ale úplne najsilnejší zážitok mi priniesol Lawrence z Arábie, bude vo mne ešte dlho rezonovať. Aj spolu s festivalom.
(kiz, fll)