Claudia Cardinale – profil

Za svoju originálnu krásu a príťažlivosť vďačí svojmu sicílskemu otcovi, francúzsko-talianskej matke a možno aj Tunisu, miestu, kde sa v apríli pred 76 rokmi narodila. Herečka patrila do generácie velikánov strieborného plátna – Johna Waynea, Burta Lancastera, Marcella Mastroianniho či Brigitte Bardot, na rozdiel od nich však stále pracuje, nakrúca filmy a dokonca športuje – hrá volejbal.

Na svojom konte má už takmer 150 filmov a v posledných piatich rokoch ešte stále nakrúca
najmenej dva filmy ročne. „Nechcem sa zastaviť,” povedala v jednom z ostatných rozhovorov pre britskú tlač. „Je fantastické stále pokračovať v práci. A dôležité!“

Vlastne sa nezastavila od roku 1957, keď vyhrala v súťaži o najkrajšiu Talianku v Tunisku a za odmenu získala zájazd na Filmový festival v Benátkach, kde sa rozhodla stať herečkou. Už o rok debutovala vo filme Maria Monicelliho Omyl neplatí.

Veľmi rýchlo sa v Európe stala nielen erotickým symbolom, ale predovšetkým vynikajúcou herečkou, ktorá nakrúcala s legendami svetovej filmovej réžie. Hrala s Alainom Delonom vo Viscontiho filmoch Rocco a jeho bratia (1960) a Gepard (1963), videli sme ju vo filmoch
8 ½ Federica Felliniho, Vtedy na Západe Sergia Leoneho, či Fitzcarraldo Wernera
Herzoga. Po návrate z Ameriky, kde nakrútila napríklad filmy Svet cirkusu s Johnom Waynom a Ružový panter, sa vrátila k spolupráci s Viscontim v psychologickej dráme Hviezdy Veľkého voza (1965), ktorú na jej počesť uvedie Art Film Fest v programe.

V tomto roku by sa mala objaviť v hlavnej úlohe filmu Vtedy vo westerne/Once Upon a Time in the Western bulharského režiséra Borisa Despodova.

Claudia Cardinale sa preslávila po celom svete. Na MFF v Benátkach získala Zlatého leva za celoživotné dielo, v Taliansku získala 5 národných cien David di Donatello, na konte má viac ako 30 cien a ocenení z celého sveta.

Je poslednou z tria najkrajších talianskych herečiek (CC, Sophia Loren a Gina Lollobrigida), ktorá tento rok prichádza do Trenčianskych Teplíc.