Ivan Trojan – profil

Takmer každá biografická informácia o Ivanovi Trojanovi sa začína vetou: Je synom herca Ladislava Trojana a bratom producenta a režiséra Ondřeja Trojana, s ktorým si ho až donedávna verejnosť často zamieňala. Možno je to už rituál, a tak ho neporušíme, dodáme však: Táto veta sa opakuje napriek tomu, že prinajmenšom od roku 2000 si ho diváci s bratom nemýlia a ako výnimočného herca si ho nadlho zapamätali v postave čudáckeho chirurga z filmu Davida Ondříčka Samotári.

Po absolutóriu DAMU, kam ho prijali bez problémov, nastúpil v roku 1988 do Realistického divadla, ktorému dal prednosť pred Národným divadlom v Prahe. Po revolúcii hral osem rokov v Divadle na Vinohradech a bol často obsadzovaný v dabingu a rozhlasových hrách. Potom prijal angažmán v Dejvickom divadle, kde ho „objavil“ režisér David Ondříček pre svoj film Samotári, po ktorom sa s ponukami roztrhlo vrece.

V krátkom čase získava tri České levy (Smradi, Musím tě svést – za rok 2002, Jedna ruka netleská – za rok 2003). Pod režijným vedením brata hral v Želaroch, nominovaných na Oscara. Spomeňme ešte Príbehy obyčajného šialenstva režiséra Petra Zelenku či vianočnú rozprávku Anjel Pána Jiřího Stracha. Ivan Trojan je jeden z najlepších a najvyťaženejších českých hercov súčasnosti.

Jeho civilný a svojrázny komický prejav je taký presvedčivý, že divák žije každou jeho postavou. Za doterajší úspech vďačí nielen talentu, ale aj odriekaniu a tvrdej profesionálnej práci v divadle, televízii či rozhlase. Od televízneho filmu Čert a káča z roku 1970 po úspešný seriál Čtvrtá hvězda (2014) sa počet jeho postáv vo filme a televízii priblížil k stovke.

V roku 2008 bol ocenený Českým levom za hlavnú úlohu vo filme Václav, ktorý Art Film Fest na jeho počesť uvedie. Vlani získal rovnaké ocenenie za film V tieni.