Midpoint na Art Film Feste

Počas 22. MFF Art Film Fest sa v Trenčianskych Tepliciach aj tento rok uskutoční niekoľko podujatí určených profesionálnej filmárskej verejnosti. Už tradične medzi ne bude patriť workshop programu MIDPOINT určený študentom a absolventom európskych filmových škôl, tento rok však organizátori pripravili aj dramaturgický workshop pre profesionálnych slovenských  scenáristov a producentov.
    MIDPOINT je celoročný medzinárodný výučbový program, ktorý prináša študentom a filmovým profesionálom poznatky o dramaturgii vlastných projektov a podporuje spoluprácu scenáristov, režisérov a producentov v tvorivom procese vývoja diela. Program na Slovensku organizuje občianske združenie CHARACTER – Film Development Association v spolupráci s pražskou filmovou školou FAMU a ďalšími európskymi filmovými školami. Jeho hlavnou aktivitou je trojmesačný výučbový program pre študentov, čerstvých absolventov a mladých filmových profesionálov, ktorý zahŕňa 2 letné workshopy a online konzultácie s lektormi. Počas MFF Art Film Fest sa uskutoční prvý z workshopov (21. – 27. jún 2014), druhý je pre účastníkov pripravený na koniec leta. Slovenským projektom sa na minulých ročníkoch darilo, aspoň v jednej z dvoch kategórií (krátkometrážny a celovečerný film) zatiaľ každý rok zvíťazil slovenský scenár. Vlani získal hlavnú cenu a odmenu 1500 € vo svojej kategórii celovečerný projekt Magda H. scenáristky Terezy Simanovej a producenta Petra Badača, ktorého vývoj bol po absolvovaní MIDPOINTu podporený Audiovizuálnym fondom . Tento rok boli do kategórie celovečerných projektov vybrané tri projekty slovenských tvorcov a jeden tím Slovensko zastupuje medzi krátkometrážnymi projektami.
    Dramaturgický workshop určený slovenským filmovým profesionálom sa uskutoční v dňoch 24. – 26. júna 2014 a svoje celovečerné scenáre na ňom bude pod dohľadom skúseného lektora Martina Daniela vyvíjať štvorica tímov. Cieľom vzdelávacieho programu MIDPOINT je napomôcť vzniku filmových diel, ktoré budú pracovať s domácimi reáliami a aktuálnymi témami, ale budú zrozumiteľné aj zahraničnému publiku. Vývoj viacerých zo zúčastnených projektov podporil Audiovizuálny fond.
    Program MIDPOINT v spolupráci s MFF Art Film Fest pripravili aj tento rok verejnosti otvorenú prednášku renomovaného svetového tvorcu, konkrétne legendárneho maďarského režiséra Istvána Szaba, ktorý si na festivale prevezme ocenenie Zlatá kamera. O svojej tvorbe a tvorivom procese porozpráva v nedeľu 22. 6. 2014 o 20:00 v konferenčnej sále hotela Pax.

Zoznam projektov so slovenskými účastníkmi na študentskom workshope MIDPOINT:
Súťaž (celovečerný projekt) – scenárista Lukáš Obermajer, režisérka Martina Buchelová a producentka Erika Paulinská (VŠMU)
Špina (celovečerný projekt) – scenáristka/režisérka Tereza Nvotová (FAMU), spoluscenáristka Barbora Námerová (FAMU) a producent Peter Badač (BFILM, SK)
Decká z východu (celovečerný projekt) – scenárista/režisér Aramisova a producent Michal Kráčmer (FAMU)
Hanba (krátkometrážny projekt) – scenárista/režisér Martin Hnát a producentka Zuzana Bartošová (VŠMU)

Zoznam projektov účastníkov workshopu MIDPOINT pre filmových profesionálov:
Cesta domov – scenáristka Zuzana Kaliská a producentka Barbara Janišová Feglová
Ochutnávač – scenárista/režisér Michal Baláž a producent Juraj Krasnohorský
Piata loď – scenáristka/režisérka/producentka Iveta Grófová
Zasran – scenáristka Naďa Clontz/ dramaturgička Biba Bohinská  

MIDPOINT – kontakt pre médiá:
SK – Peter Gašparík, telefón: +421 915 711 880, mail: crgre@fybinxsvyz.fx
CZ – Kristýna Pleskotová, telefón: 731 842 532, mail: zvqcbvagpragre@snzh.pm    

www.midpointcenter.eu
www.famu.cz

Projekt bol podporený európskym programom MEDIA,
Audiovizuálnym fondom,  
Ministerstvom kultúry ČR,
Medzinárodným vyšehradským fondom
a Státním fondom  kinematografie.

Partnerské školy:

FAMU Praha

FTF VŠMU Bratislava

PWSFTViT Lodž

SZFE Budapešť

UNATC Bukurešť

dffb Berlín

Partneri:

CHARACTER – Film Development Association (SK)

MFF Art Film Fest (SK)

EAVE – European Audiovisual Entrepreneurs (L)

MFI – Mediterranean Film Institute (GR)

Creative Europe Desk (CZ)

National Film Archive (CZ)

Czech Film Center (CZ)

Visegrad Film Forum (SK)