Súťaž krátkych filmov uvedie príbehy o brazílskom priateľovi Nietzscheho aj o irackých spoluhráčoch Messiho

Komédie, trilery aj drámy, hrané, dokumentárne aj experimentálne filmy, z Európy, USA aj Ázie sa opäť predstavia v obľúbenej Medzinárodnej súťaži krátkych filmov na blížiacom sa Art Film Feste, ktorý sa začína už 21. júna a potrvá do 27. júna 2014 v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. O Modrého anjela za najlepší krátky film zabojuje tento rok 35 snímok s dĺžkou do 30 minút, najrôznejších žánrov a štýlov.

„Výber predstavuje to najlepšie zo súčasnej svetovej krátkometrážnej tvorby. O mnohých dielach v súťaži, ktoré prešli náročným výberom spomedzi takmer tisícky filmov, môžeme s istotou povedať, že určujú vizuálne i naratívne smerovanie krátkeho filmu,“ povedali zostavovatelia sekcie Martin Kaňuch a Daniel Vadocký. Vo výbere sú aj snímky už známych tvorcov, ktorých predošlé diela prezentoval Art Film Fest na minulých ročníkoch.
O víťazoch rozhodne trojčlenná medzinárodná porota v zložení: mexický filmár Victor Orozco Ramirez a filmové kurátorky – z Fínska Milja Mikkola a z Poľska Zofia Ścisłowska.

Najpočetnejšie zastúpenie budú mať v súťaži už tradične krajiny, ktoré ročne vydajú do sveta najviac krátkych filmov – Francúzsko, Belgicko, Kanada.

Z francúzskej filmovej dielne pochádza hraný film Predtým než je všetko stratené/Just Before Losing Everything režiséra a scenáristu Xaviera Legranda, ktorý je víťazom hlavnej ceny na najprestížnejšom krátkometrážnom filmovom festivale v Clermont-Ferrand v roku 2013 a nominantom na sošku Oscara za najlepší krátkometrážny film. Vo svojom debute ponúka režisér perfektne zrežírovaný, zahraný a veľmi napínavý triler o dramatickom popoludní, počas ktorého žena zbalí seba aj deti a rozhodne sa opustiť svojho násilníckeho manžela.
Medzi výnimočné snímky sekcie patrí aj ďalší francúzsky film – Jašterice/The Lizards režiséra a scenáristu Vincenta Marietta o dvoch chlapoch, ktorí v opare kúpeľov čakajú na hypotetický príchod neznámej dievčiny z internetovej zoznamky.  
Francúzsko-belgická dokumentárna snímka Podiel tieňa/The Shadow’s Share režiséra a scenáristu Oliviera Smoldersa sa vracia k dátumu 4. január 1944, keď v čase konania súkromnej prehliadky kľúčovej retrospektívy svojej tvorby zmizol maďarský fotograf Oskar Benedek. Po viac ako 60 rokoch tento film skúma záhadný život tohto neznámeho umelca.
Z kanadskej krátkometrážnej filmovej produkcie budú môcť diváci Art Film Festu spoznať snímku Noah režisérov a scenáristov Patricka Cederberga a Waltera Woodmana. Celý príbeh filmu sa odohráva na obrazovke počítača kanadského tínedžera a sleduje rozklad vzťahu protagonistu v tejto pozoruhodnej štúdii správania v digitálnom veku.
Diváci sa dočkajú aj snímok z odľahlejších kútov sveta. Takou je napríklad krátka snímka Bagdadský Messi/Baghdad Messi režiséra a scenáristu Sahima Omara Kalifa, ktorá zavedie diváka do Iraku. Vyrozpráva  príbeh malého Hamoudiho, ktorý je posadnutý futbalom a so svojimi kamarátmi sa rovnako ako zvyšok sveta nedočkavo teší na finále Ligy majstrov medzi FC Barcelonou a Manchesterom United – na dlho očakávaný súboj Messiho s Ronaldom. Ten však preruší nečakaná udalosť.
Z Brazílie zavíta na Art Film Fest snímka Môj kamarát Nietzsche/My Friend Nietzsche režiséra a scenáristu Fáustona Da Silvu o nepríliš pravdepodobnom stretnutí chlapca Lucasa s nemeckým filozofom Nietzschem, ktoré spôsobí v chlapcovej mysli začiatok násilnej revolúcie a dotkne sa nielen jeho blízkej rodiny, ale aj celej spoločnosti.
Exotiku prinesie na festivalové plátna animovaná snímka Anomálie/Anomalies japonského režiséra a scenáristu Atsushia Wadu, ktorá otvorí otázky viery v existenciu neznámych a neovládateľných príšer. _______________________________________________________________
Art Film Fest 2014 – 22. Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice/Trenčín
Organizátori: ART FILM, n.o., FORZA, a.s.
Spoluorganizátori: Mesto Trenčianske Teplice, Mesto Trenčín, Kúpele Trenčianske Teplice
Festival sa koná pod záštitou a s finančnou podporou predsedu vlády Slovenskej republiky
Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond

Hlavní reklamní partneri: Slovenská elektrizačná prenosová sústava, SLOVNAFT, AquaCity Poprad, cestovná kancelária Hydrotour
Oficiálni prepravcovia: Hyundai, SAD Trenčín
Logistický partner: DHL
Cinepass pre študentov len za 5 EUR prináša: Prvá stavebná sporiteľňa
Reklamní partneri: DWC Slovakia, SEVITECH, LGM, Nadácia SPP, ČEZ Slovensko, Slovak Telekom
Oficiálni dodávatelia: SUNwines, Moët, Mattoni, Gigacomputer, Urpiner, Barzzuz, ad one, AVI Studio, Print Hall, Dendra, Tuli, Bentianna
Hlavní mediálni partneri: Rozhlas a televízia Slovenska, Rádio FM, Pravda
Mediálni partneri: Film Europe Channel, Central Europe Television, Rádio Anténa, Rádio Beta, zoznam.sk, Eurotelevízia, Forbes, OK!, Kam do mesta, GONG SK, Film.sk, webnoviny.sk, BigMedia
Partneri: Európska komisia – zastúpenie na Slovensku, Slovenský filmový ústav, hotel Flóra, Ministerstvo obrany Slovenskej republiky, ŽSD Slovakia, Slovenská agentúra pre cestovný ruch, CzechTourism Slovensko, Trenčiansky samosprávny kraj, Asociácia slovenských filmových klubov, AutoCont SK, Slovanet, Penzión Baske, Contest, Esterle&Esterle, Kinoservis, Cinemax, lampART, ProtoWay – www.neodcp.com, Kursalon Trenčianske Teplice, Spicybrown, Poľský inštitút v Bratislave, Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave, Talianske veľvyslanectvo v Bratislave, Švédske veľvyslanectvo vo Viedni, Veľvyslanectvo Španielskeho kráľovstva, Francúzsky inštitút na Slovensku,  Veľvyslanectvo Fínska v Bratislave, Maďarský inštitút v Bratislave, Midpoint, Character