Art Film Fest aj o Ukrajine

Ako sa tisíce ľudí vzopreli proti vláde jedného muža na Majdane, ako prízraky Černobyľu prenasledujú aj po troch desaťročiach, aj ako komunistická diktatúra utláčala umelcov, ukáže programová novinka Art Film Festu – sekcia Focus: Ukrajina. Od 19. do 26. júna si festivaloví diváci v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne budú môcť pozrieť unikátne snímky, ktoré po prvýkrát na Slovensku predstavia aktuálnu produkciu filmového teritória našej susednej krajiny a zároveň upozornia na radikálne zmeny v politickom, kultúrnom i spoločenskom dianí Ukrajiny.

„Táto sekcia je našim prejavom solidarity s ukrajinskou „revolúciou dôstojnosti“ a festivalovou poctou krajine, ktorá na Majdane, hlavnom kyjevskom námestí, prejavila odvahu postaviť sa postkomunistickej minulosti,“ vysvetlil zostavovateľ sekcie Martin Kaňuch.

Festivalový výber z ukrajinskej hranej a dokumentárnej tvorby však zahŕňa nielen politicky angažované dokumentárne diela, svedectvá o prelomových udalostiach v Kyjeve, ale aj spektakulárne historické filmy reflektujúce sovietsku minulosť krajiny, spoločensko-kritické príbehy zo súčasnosti či experiment. Podľa zostavovateľa je to len náznak pestrosti ukrajinskej kinematografie.

Celý súbor symbolicky uvádza jediný archívny film – avantgardný opus filmového velikána Dzigu Vertova z roku 1928 nakrúcaný na Dnepri, ale aj v ukrajinskom Donbase – Jedenásty rok / The Eleventh Year.

Dominantou sekcie je dokument Majdan / Maidan renomovaného Sergeja Loznicu, ktorý mal premiéru vlani v Cannes. „Snímka je portrétom prebúdzajúceho sa národa, ktorý nanovo objavuje svoju identitu,“ vysvetlil režisér. Sergej Loznica na jeseň 2013 prerušil prácu na iných projektoch a dianie na Majdane začal zaznamenávať od prvých demonštrácií až po zrážky s políciou, ktoré vyvrcholili zastrelením desiatky demonštrantov a útekom prezidenta Janukovyča z krajiny vo februári 2014. Na rozdiel od neprehľadného prúdenia mediálnych obrazov sa rozhodol pre sústredené a precízne dokumentárne svedectvo. Divákovi približuje organizačné zabezpečenie protestov, stavanie barikád, formovanie a cvičenie oddielov, ich presuny či samotné zrážky s políciou. Načrtáva aj celkový obraz solidarity a obetavosti tisícov obyčajných Ukrajincov, pre ktorých sa Majdan stal predovšetkým revolúciou dôstojnosti.

A kým prebiehala revolúcia na Majdane, politicky angažovaný a mladý ukrajinský umelec Fedor Alexandrovič sa vydal na svoju vlastnú revolúciu proti systému. Americký režisér Chad Gracia zaznamenal jeho príbeh vo filme Ruský ďateľ / The Russian Woodpecker. „Ukrajina je plná prízrakov. Prízrakov minulosti, ktoré sa pokúšajú znovu ožiť. Jedným z takýchto prízrakov je aj Černobyľ, ktorého krik bolo počuť po celom svete,“ hovorí na začiatku filmu jeho hlavný protagonista Fedor Alexandrovič. Mal 4 roky, keď jeho mesto postihla katastrofa: 26. apríla 1986 došlo v neďalekej jadrovej elektrárni k silnej explózii. Dnes je tridsiatnikom, venuje sa umeniu a zároveň je posadnutý snahou zistiť, čo haváriu spôsobilo. Konšpiruje a pátra na vlastnú päsť v snahe osvetliť podiel viny vtedajšej sovietskej vlády. Okrem tajomstiev minulosti sa však Fedor dotýka aj narušených vzťahov a dávno zasiatych animozít medzi Ruskom a Ukrajinou. Snímka získala hlavnú cenu na slávnom festivale v Sundance.

Sovietsku éru bude odzrkadľovať aj spektakulárna historická dráma Sprievodca / The Guide. Odohráva sa na začiatku 30. rokov v období tvrdého presadzovania sovietskeho komunistického režimu, centrálne riadeného hospodárstva a násilnej kolektivizácie na Ukrajine a na pozadí Stalinom riadeného teroru hladom, ktorý mal zlomiť nielen odpor nezávislých roľníkov ale aj ukrajinský nacionalizmus.

Životné a tvorivé osudy jednej z najoriginálnejších režisérskych osobností kinematografií bývalého Sovietskeho zväzu zas predstaví výnimočný životopisný film Paradžanov / Parajanov. Divák sleduje Sergeja Paradžanova ako výstredného, bohémskeho, z hľadiska sovietskej moci nevyspytateľného filmového režiséra, ktorého režim niekoľkokrát uväznil. Zameriava sa na vrcholné obdobie tvorby Paradžanova – od začiatku 60. rokov, až po jeho smrť v roku 1990 – po obdobie už celosvetového uznania i rozkladu komunistického režimu. ____________________________________________________________________________
Art Film Fest 2015 – 23. Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice/Trenčín
Festival sa koná pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica.
Organizátori: ART FILM, n.o., FORZA, a.s.
Spoluorganizátori: Mesto Trenčianske Teplice, Mesto Trenčín, Kúpele Trenčianske Teplice
Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond
Hlavní reklamní partneri: Slovenská pošta, Slovnaft, Transpetrol, Nadácia SPP
Reklamný partner: Hotel Most Slávy
Oficiálny prepravca: Hyundai
Logistický partner: DHL
Cinepass pre študentov len za 5 EUR prináša: Prvá stavebná sporiteľňa
Oficiálni dodávatelia: Moët, Stella Artois, Mattoni, Gigacomputer, Barzzuz, ad one, Print Hall, Tuli
Hlavní mediálni partneri: Rozhlas a televízia Slovenska, Rádio FM, Pravda
Mediálni partneri: Film Europe Channel, Central Europe Television, Rádio Beta, zoznam.sk, Eurotelevízia, Forbes, Star, Kam do mesta, webnoviny.sk, BigMedia
Partneri: Európska komisia – zastúpenie na Slovensku, Slovenský filmový ústav, hotel Flóra, Slovenská agentúra pre cestovný ruch, CzechTourism Slovensko, Asociácia slovenských filmových klubov, Slovanet, Penzión Baske, Contest, Esterle&Esterle, Kinoservis, Cinemax, lampART, ProtoWay – www.neodcp.com , Kursalon Trenčianske Teplice, Spicybrown, Hotel Panoráma, Trenčiansky samosprávny kraj