Európske zákutia prinesú novinky renomovaných režisérov v exkluzívnej slovenskej premiére

Najnovšie filmové diela legendárneho talianskeho bratského dua Tavianiovcov, francúzskeho provokatéra Françoisa Ozona, aj významnej poľskej režisérky Małgorzaty Szumowskej. Programová sekcia Európske zákutia blížiaceho sa Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 19. do 26. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, prinesie na festivalové plátna snímky slávnych filmárov v exkluzívnej slovenskej premiére, ale domácemu divákovi predstaví i rodiace sa hviezdy a talenty európskej kinematografie. Riaditeľovi Art Film Festu Petrovi Náglovi sa podarilo získať aj snímky ovenčené cenami zo známych zahraničných festivalov. Najrozsiahlejšia festivalová sekcia s 13 filmami sľubuje zaručené filmové zážitky.  

Diváci budú môcť po prvýkrát v slovenskom priestore vidieť na Art Film Feste najnovšiu snímku Françoisa Ozona Nová priateľka / The New Girlfriend, ktorá mala svetovú premiéru na festivale v Toronte. Známy režisér servíruje delikátne menu, v ktorom láme ďalšie tabu. Kým v poslednej snímke Len 17 provokoval príbehom luxusnej tínedžerskej prostitútky, tento raz provokuje diváka príbehom hlavy rodiny a otca, ktorý je uväznený v ženskom tele.

Medzi najzaujímavejšie snímky sekcie bude bez pochýb patriť aj novinka legiend talianskej, ale aj európskej kinematografie. Bratia Paolo a Vittorio Tavianiovci prichádzajú po triumfe na Berlinale spred 3 rokov s dokudrámou Cézar musí zomrieť s novou snímkou Úžasný Boccaccio / Wondrous Boccaccio. Režisérske duo, ktoré je na scéne už šesť desaťročí, inscenovalo tento film ako pozvánku na znovuobjavenie rozprávačského čara jedného z najväčších európskych literátov. Tavianiovská interpretácia Boccacciovho Dekameronu sa zameriava na päť zo sto klasických príbehov renesančnej histórie a vzdáva im vizuálnu aj poetickú poctu. A dokazuje, že vyše osemdesiatroční režiséri majú stále čo povedať aj dnešnému divákovi.

Taliansku kinematografiu bude na Art Film Feste reprezentovať aj snímka Čierne duše / Black Souls režiséra Francesca Munziho. Jeho westernová sága o kalábrijskej zločineckej rodine získala na festivale v Benátkach štyri ocenenia, vrátane ceny Pasinettiho za najlepší film.

V Európskych zákutiach je zastúpená aj ženská režisérka, jedna z najrenomovanejších európskych filmárok súčasnosti – Małgorzata Szumowska. Za snímku Telo / Body, ktorú slovenskí diváci uvidia po prvýkrát práve na Art Film Feste, získala na prestížnom festivale Berlinale Strieborného medveďa za réžiu. Na vzťahu dievčaťa-anorektičky, smútiacej za zomrelou matkou a psychologičky, ktorá sa snaží komunikovať s mŕtvymi, vykresľuje strach zo smrti, osamelosti, túžbu po intimite aj konflikt medzi rozumom a vierou v nadprirodzenom svete.

S dvoma víťazstvami z festivalu v San Sebastiane prichádza španielsky film Magické dievča / Magical Girl. Režisér Carlos Vermut zaň získal Zlatú mušľu za najlepší film aj Striebornú mušľu pre najlepšieho režiséra. Na plátno prináša príbeh 12-ročnej Alicii, ktorá  trpí leukémiou. Jedno z jej posledných troch želaní znie: získať kostým magickej Yukiko, jej seriálovej hrdinky. Lenže ten stojí 7000 eur. Otec sa však podujme splniť dcérino prianie, hoci bude musieť skĺznuť k zúfalým činom. V sugestívnej dráme cítiť vplyvy od Luisa Buňuela až po Alejandra Amenábara, ako aj japonskej mangy.

S rekordnými 12 národnými cenami prichádza na Art Film Fest islandský film s minoritnou českou koprodukciou Život v akváriu / Life in a Fishbowl. Režisér Baldvin Zophoníasson prináša naturalistický a nezaujatý pohľad na život v Reykjavíku pred vypuknutím ekonomickej krízy v roku 2008. Už vtedy si musí mladá matka a učiteľka v škôlke privyrábať ako prostitútka. Film sa stal na Islande diváckym kinohitom a médiá ho dokonca označujú za najlepší domáci film histórie. Európske zákutia prinesú ešte jeden islandský film, Fúsi, čo podľa riaditeľa Art Film Festu a zostavovateľa sekcie Petra Nágla len potvrdzuje ohromný vzostup tejto severskej kinematografie v poslednom období.

Naopak, už niekoľko rokov na seba púta veľkú a zaslúženú pozornosť rumunská kinematografia. Na Art Film Feste sa predstaví dráma Prečo ja? / Why me?, ktorá zobrazuje – aj pre slovenských divákov – dôverne známu a znepokojivú tému korupcie štátnych úradníkov. Režisér Tudor Giurgiu na prípade ambiciózneho prokurátora, ktorý má vyšetriť delikátny prípad skorumpovaného kolegu, ukazuje trpký obraz postkomunistického Rumunska a čoho všetkého je schopná všemocná štátna správa.

Do kolekcie 13 európskych titulov sa dostala aj maďarská dokumentárna snímka Kainove deti / Cain´s Children. Dlhometrážny debut režiséra Marcella Gerőa mal svetovú premiéru v San Sebastiane. Protagonistami jeho mrazivého filmu sú traja muži, ktorí ako deti spáchali vraždu a celú svoju mladosť prežili v brutálnych komunistických väzniciach. Archívne zábery spred troch desaťročí sa striedajú so súčasnosťou, kde pred kameru traja muži odhaľujú tajomstvá, ktoré Maďarsko dosiaľ nepoznalo. _____________________________________________________________
Art Film Fest 2015 – 23. Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice/Trenčín
Festival sa koná pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica.
Organizátori: ART FILM, n.o., FORZA, a.s.
Spoluorganizátori: Mesto Trenčianske Teplice, Mesto Trenčín, Kúpele Trenčianske Teplice
Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond
Generálny reklamný partner: Slovenská elektrizačná prenosová sústava
Hlavní reklamní partneri: Slovenská pošta, Transpetrol, Tipos, Nadácia SPP, Slovnaft, Omnia Holding SE
Oficiálny prepravca: Hyundai
Reklamní partneri: Hotel Most Slávy, Omnia 2000, Omnia Motors, Omnia KLF
Logistický partner: DHL
Cinepass pre študentov len za 5 EUR prináša: Prvá stavebná sporiteľňa
Oficiálni dodávatelia: Moët, Stella Artois, Barzzuz, Mattoni, Gigacomputer, ad one, AVI Studio, Print Hall, Tuli, NAY Elektrodom, Old Herold
Hlavní mediálni partneri: Rozhlas a televízia Slovenska, Rádio FM, Pravda
Mediálni partneri: Film Europe Channel, Central Europe Television, Rádio Beta, zoznam.sk, Eurotelevízia, Forbes, Star, Kam do mesta, webnoviny.sk, BigMedia
Partneri: Európska komisia – zastúpenie na Slovensku, Slovenský filmový ústav, hotel Flóra, Slovenská agentúra pre cestovný ruch, CzechTourism Slovensko, Asociácia slovenských filmových klubov, Slovanet, Penzión Baske, Contest, Esterle&Esterle, Kinoservis, Cinemax, lampART, ProtoWay – www.neodcp.com , Kursalon Trenčianske Teplice, Spicybrown, Hotel Panoráma, Trenčiansky samosprávny kraj, Veľvyslanectvo Španielskeho kráľovstva, Francúzsky inštitút na Slovensku, České centrum, Národné centrum Alexandra Dovženka, Midpoint