Nočná prehliadka prinesie upírsku komédiu aj zombie apokalypsu

Upírska komédia, sofistikovaný sci-fi psychologický triler, čierna komédia, krvavý masaker a samozrejme aj zombie apokalypsa. Aj takéto filmy čakajú na návštevníkov Art Film Festu, ktorý sa začne už 19. júna a potrvá do 26. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Sekcia Nočná prehliadka bude opäť tradičnou bodkou za každým festivalovým dňom.

Sedem filmov, ktoré diváci uvidia, sú rovnako ako každý rok zmesou rôznych žánrov a tento raz ich spája fakt, že sa ponesú v štýle retro.

Návrat k všetkému, čo má divák žánrových filmov 80. a 90. rokov rád, ponúkne americký film renomovaného režiséra Adama Wingarda Hosť / The Guest, ale aj kanadský debut trojice mladých filmárov figurujúcich pod menom RKSS Collective, Turbo Kid. Ak sa vám bude zdať, že to čo vidíte ste už tisíckrát videli, vôbec nevadí. Práve to máme na týchto filmoch radi: osamoteného hrdinu/hrdinku, záhadných cudzincov, lásku, kulminujúce napätie, nečakané zvraty, no a samozrejme absolútne skvelý soundtrack. Taktiež maďarský festivalový hit Liza, líščia víla / Liza, the Fox-Fairy režiséra Károly Ujj-Mészárosa nás vráti v čase do fiktívneho Maďarska 70. rokov, kde v krásne retro štylizovanom filme budeme sledovať osudy Lizy a jej cestu za osudovou láskou.
   
Čo robíme v temnotách / What We Do in the Shadows je film, ktorý si v žiadnom prípade netreba nechať ujsť. Je to dokonale zábavná doku-komédia o tom ako sa žije upírom v súčasnom Wellingtone na Novom Zélande, ako bojujú s každodennou realitou a čo sa im v ich “temných” životoch deje. Film s obrovským diváckym úspechom obletel už celý svet.

Keď sa stretnú Mad Max a Úsvit mŕtvych v postapokalyptickom epose, vznikne jeden z najoriginálnejších a najzábavnejších zombie filmov posledných rokov. Austrálsky film  Wyrmwood súrodeneckej dvojice Kiah a Tristan Roache-Turner v absolútnej miere oživuje a inovuje žáner zombie filmov. Pre milovníkov tohto žánru skrátka úplná čerešňa na torte, nakrútená s talentom, inováciou, zanietením a láskou k zombie filmom.  

Tohtoročná Nočná prehliadka predstaví aj BMX-ový komiks, postapokalyptickú krvavú komédiu a lovestory v jednom – film Turbo Kid, ktorý nakrútil RKSS COLLECTIVE. Trojica mladých kanadských filmárov, ktorí absolvovali svoju premiéru tento rok na filmovom festivale Sundance, vás prevedie zdevastovanou krajinou Wastelandom, kde v upadajúcej ničote a  barbarskom svete musí hlavný hrdina bojovať o svoj život, ako aj o život dievčaťa svojich snov.  

Triler Dobrú noc, mami / Goodnight Mommy nakrútili rakúski režiséri Severin Fiala a Veronika Franz – dlhoročná spolupracovníčka a spoluautorka filmov Ulricha Seidla, v produkcii spoločnosti Ulrich Seidl Film. Komorný príbeh dvoch desaťročných chlapcov – dvojčiat a ich matky nás vťahuje do dusivej atmosféry jedného sparného leta na vidieku. Mrazivé napätie v kombinácii s rutinou každodenného života vytvárajú z tohto príbehu pre diváka absolútne výnimočný filmový zážitok.

A na záver ešte jedno sci-fi. Malý, nenápadný film režiséra Williama Eubanka Signál / The Signal rozpráva príbeh trojice študentov technickej univerzity, ktorí sa rozhodnú, po tom čo dekódujú neznámy signál, vystopovať jeho zdroj. Na to, čo ich čaká, však asi vôbec nie sú pripravení. V jednej z hlavných úloh tohto filmu sa predstaví aj Laurence Fishbure. _____________________________________________________________________________________
Art Film Fest 2015 – 23. Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice/Trenčín
Festival sa koná pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica.
Organizátori: ART FILM, n.o., FORZA, a.s.
Spoluorganizátori: Mesto Trenčianske Teplice, Mesto Trenčín, Kúpele Trenčianske Teplice
Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond
Generálny reklamný partner: Slovenská elektrizačná prenosová sústava
Hlavní reklamní partneri: Slovenská pošta, Transpetrol, Tipos, Nadácia SPP, Slovnaft, Omnia Holding SE
Oficiálny prepravca: Hyundai
Reklamní partneri: Hotel Most Slávy, Omnia 2000, Omnia Motors, Omnia KLF
Logistický partner: DHL
Cinepass pre študentov len za 5 EUR prináša: Prvá stavebná sporiteľňa
Oficiálni dodávatelia: Moët, Stella Artois, Barzzuz, Mattoni, Gigacomputer, ad one, AVI Studio, Print Hall, Tuli, NAY Elektrodom, Old Herold
Hlavní mediálni partneri: Rozhlas a televízia Slovenska, Rádio FM, Pravda
Mediálni partneri: Film Europe Channel, Central Europe Television, Rádio Beta, zoznam.sk, Eurotelevízia, Forbes, Star, Kam do mesta, webnoviny.sk, BigMedia
Partneri: Európska komisia – zastúpenie na Slovensku, Slovenský filmový ústav, hotel Flóra, Slovenská agentúra pre cestovný ruch, CzechTourism Slovensko, Asociácia slovenských filmových klubov, Slovanet, Penzión Baske, Contest, Esterle&Esterle, Kinoservis, Cinemax, lampART, ProtoWay – www.neodcp.com , Kursalon Trenčianske Teplice, Spicybrown, Hotel Panoráma, Trenčiansky samosprávny kraj, Veľvyslanectvo Španielskeho kráľovstva, Francúzsky inštitút na Slovensku, České centrum, Národné centrum Alexandra Dovženka, Midpoint