Súťažný film GOOB prišiel na AFF predstaviť jeho režisér Guy Myhill

Matkina kaviareň a nekonečné tekvicové polia… Sedemnásťročný Goob musí tiež priložiť ruku k dielu, najmä keď starší brat skončí po havárii na aute v nemocničnej posteli. Doma i pri práci vládne po otcovej smrti hrubián Womack. Nenechá na pokoji žiadnu sukňu.

Príbeh hraného debutu režiséra a scenáristu Guya Myhilla možno charakterizovať aj ako príbeh o tom, ako sa z chlapca stáva muž. Odohráva sa v Norfolku, málo zaľudnenom kraji vzdialenom sto míľ na severovýchod od Londýna. Jedinou zábavkou ľudí, ktorí väčšinu dňa trávia drinou na poli, sú preteky starých áut.

,,Film je metaforou. Chlapíci, pretekajúci na starých otlčených autách jazdia stále dokola, narážajú jeden do druhého. Keď niekto z nich takpovediac vyletí z neúprosného kolotoča, oslobodí sa,“ povedal Guy Myhill.

V dokumente Crash tému jazdcov na vrakoch spracoval už v roku 1998. Spoznal aj dvoch pretekárov, ktorí mu poslúžili ako predobraz neogabaného, večne nadržaného ,,drsňáka“ Womacka. ,,Dokumenty a krátke filmy boli skvelou školou. Pomohli mi objaviť vlastnú cestu, štýl aj rytmus filmového rozprávania,“ pokračoval.

Goob objavuje tajomstvá erotiky a sexu. Zároveň plný pochybností sleduje matkin vzťah k dominantnému machovi. Atmosféru emóciami pulzujúceho príbehu povýšil Guy Myhill obrazmi, v ktorých strieda jednoduchú krásu krajiny s ošarpanosťou každodennosti. Na rozdiel od Goobovej matky zmierenej s osudom, je príťažlivá brigádnička pre mladého hrdinu prísľubom do budúcnosti. Myhillovi hrdinovia znepokojujú dlho potom, čo divák opustí kinosálu.

,,Art Film Fest je festivalom prvých, druhých a tretích filmov. O dva roky sa tu stretneme znova,“ vtipkoval scenárista a režisér, ktorý pracuje na ďalšom filme. Jeho príbeh sa bude odohráva v podobnom prostredí a objaví sa v ňom aj Goob.

AUTOR: Jena Opoldusová

Goob na AFF
dnes o 17. h – Cinemax C v Trenčíne