Súťažný film Súrodenecká láska očami scenáristky Ragnhild Tronvoll

Súrodenecká láska je plná erotickej príťažlivosti a provokatívnych obrazov. Presne takto zobrazuje vzťah brata a sestry nórsky film, ktorý uvádza Art Film Fest v Medzinárodnej súťaži hraných filmov. ,,Je tam dôležitá najmä otázka, prečo sa ľudia dostali tam, kam sa dostali a výsledkom je incest. Nezamerala by som sa len na zakázanú lásku, ale celkovo na vzťahy medzi ľuďmi,“ povedala pre Festivalový denník scenáristka Ragnhild Tronvoll na Art Film Feste.

Učiteľka baletu Charlotte sa zo začiatku javí ako vyrovnaná a spokojná žena. Na svadbe najlepšej kamarátky Marty prednesie emotívny príhovor. Ďakuje, že mohla byť súčasťou jej rodiny. Vo vlastnej nebola šťastná. ,,Malo to najmä emotívny zámer,“ hovorí scenáristka. ,,Chceli sme ukázať, ako zúfalo sa snažila patriť niekam, kam nikdy nepatrila.“

Charlotte sa chce stretnúť s bratom, ktorého však nepozná. Napriek tomu, že ju prudko odmieta, nakoniec zaklope na jeho dvere a postupne si k sebe nájdu cestu. Nie však takú, akú si obaja predstavovali.

Film Súrodenecká láska nakrútili režisérka Anne Sewitsky so scenáristkou Ragnhild Tronvoll ako svoju druhú spoluprácu. Ich prvý film Happy Happy, získal v roku 2011 Veľkú cenu poroty na festivala Sundance.

Na príbehu začala scenáristka pracovať už na filmovej škole. ,,Prvotný impulz bol napísať love story, kde sa aktéri na konci dozvedia, že sú súrodenci.“ Podľa nej nie je dominantné to, že by sa mali do seba zaľúbiť ľudia, ktorí majú spoločný genetický základ. Ale to, že obaja vyrastali viac-menej bez matky a mali v živote dieru, ktorú chceli zaplniť.

Film mal premiéru na festivale Sundance. ,,Aj v Nórsku, aj v Spojených štátoch ho kritici prijali veľmi dobre. Ale trošku sme sa báli premietať ho americkým divákom, pretože sme si mysleli, že táto téma bude pre nich dosť provokatívna. Ale bolo to takmer rovnaké,“ uzatvára scenáristka.

Jana Slačková