Priamo z Cannes: Zlatá palma do Košíc

Vynikajúca správa, pod ktorou sú podpísaní ART FILM FEST a distribučná spoločnosť FILM EUROPE. Výsledkom ich spoločného úsilia je skutočnosť, že víťazný film z najprestížnejšieho filmového festivalu na svete uvedie vo svojom programe najvýznamnejší a najdiváckejší filmový festival na Slovensku, ktorý sa bude konať od 17. do 25. júna v Košiciach.

 

Na práve skončenom 69. festivale v Cannes nečakane, ale o to senzačnejšie zvíťazil Ken Loach s filmom Ja, Daniel Blake. Doslova pár hodín po vyhlásení výsledkov sa okamžite potvrdilo, že Zlatou palmou ocenená britská snímka bude zaradená do Be2Can Starter, výraznej programovej novinky pripravovaného ART FILM FESTu.

„Je to mimoriadne skvelá správa pre náš festival. Tipovať víťaza v Cannes je podľa mňa horšie, ako hrať ruskú ruletu“, poznamenal v tejto súvislosti Peter Nagel, umelecký riaditeľ festivalu. „Ivan Hronec je skvelý stratég, ktorý v hlavnej súťaži mal niekoľko ´polienok v ohni´, ale Loachov film sa akoby medzi nimi strácal. O to viac si zaslúži rešpekt tento unikátny výsledok a som veľmi potešený, že sekcia Be2Can Starter má vďaka spolupráci s Film Europe takúto čerešničku na našej festivalovej torte.“

   Najnovší ART FILM FEST začne 17. júna a práve vtedy sa dožije legendárny tvorca víťazného filmu 80 rokov. Pre Kena Loacha to už bola trinásta účasť v programe canneského festivalu a svojou druhou Zlatou palmou (prvú získal v roku 2006 za film Dvíha sa vietor) sa zaradil do nesmrteľného panteónu dvojnásobných držiteľov najcennejšieho festivalového ocenenia na svete (dosiaľ dve Zlaté palmy získali tiež Francis Ford Coppola, Shohei Imamura, Bille August, Emir Kusturica, Jean-Pierre a Luc Dardenneovci a Michael Haneke).

   „Be2Can Starter začne na ART FILM FESTe, naozaj tak, ako sa patrí. Víťazom z Cannes. Som rád, že sa spolupráca Film Europe s Art Film Festom takto pekne rozbieha,“ netajil svoju radosť Ivan Hronec, prezident spoločnosti Film Europe.

Víťazný film Ja, Daniel Blake síce opäť variuje obľúbený žáner Kena Loacha – sociálnu drámu, ale tentoraz jeho výpoveď neostala zameraná na čiastkové problémy britskej spoločnosti, ale rozvíja doslova univerzálny problém aktuálnej súčasnosti. Trpko-smiešny príbeh stolára po prekonanom infarkte odsúdeného na sociálnu podporu mieri na kritiku byrokracie a skostnatelosti štátneho aparátu kdekoľvek na svete.

Uvedenie viťazného filmu z Cannes na 24. Art Film Feste zvýrazňuje aktuálne potvrdená správa, že film príde do Košíc uviesť jeho titulný predstaviteľ – herec Dave Johns.

 

ART FILM FEST – to je nové miesto, nový program i nová zábava!

 

Organizátori: ART FILM FEST, s.r.o., Forza, a.s.

Spoluorganizátori: Mesto Košice, K13

Festival sa koná pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica

Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond

Hlavní reklamní partneri : InVestito, Transpetrol, Slovenská pošta, Východoslovenská energetika, Slovnaft, Kosit

Oficiálne autá festivalu: Hyundai

Oficiálny prepravca: ČSA

Logistický partner festivalu: DHL

Oficiálny festivalový hotel: Hotel Yasmin

Reklamní partneri: Herberia, Budiš, Imperator, Turizmus regiónu Bratislava, Ida Sandor, HC Košice

Exkluzívne festivalové kino: Kino Úsmev

Oficiálni dodávatelia: NOV s.r.o. Zebra, Barzzuz, Tikoki, Livyna, Jean Charles-Cafe de Paris

Hlavný festivalový dopravca: Železničná spoločnosť Slovensko

Oficiálny festivalový denník: Košice Dnes

Hlavní mediálni partneri: RTVS, Nový Čas, Aktuality.sk

Mediálni partneri: Rádio FM, Rádio Regina, SME, Korzár, JOJ Cinema, Rádio Košice, Film Europe Channel, Forbes, Kam do mesta, webnoviny.sk, TV Naša

Partneri: Czech Tourism Slovensko, Autocont, Tabačka Kulturfabrik, Paneurópska vysoká škola, VIPERA, Translata, Congress Hotel Centrum, Predpredaj.sk, VISIT Košice, Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, SSUŠ Filmová

Produktoví partneri:Hotel Maraton, Casablanca Cafe, Carpano, The Cuba Libre, Digital Ocean, Hotel ROCA, Jazz Cafe