Čo ponúkne sekcia American Indies? Tu je pár tipov, ktoré by ste si nemali nechať ujsť.

Jedna z najmladších, a zároveň od svojho prvého uvedenia pred tromi rokmi, jedna z najdiváckejších festivalových sekcií Art Film Festu má názov American Indies.

V tohtoročnej zbierke filmov budú mať návštevníci možnosť preskúmať žánrový mix vytvorený z intímnych, srdcervúcich drám, napínavých, dychberúcich thrillerov či inteligentne napísaných komédií. V neposlednom rade treba upozorniť na fakt, že žiadny z týchto filmov sa pravdepodobne nikdy nedostane do slovenských kín, čiže je to jedinečná možnosť, ako tieto filmy vidieť na veľkom plátne.

Highlightom tohtoročnej sekcie bude jednoznačne okúzľujúca, komorná dráma Columbus rozprávajúca o mladom dievčati, ktoré sa zoznámi so starším Kórejčanom. Napriek výraznejšiemu vekovému rozdielu v ňom objaví dlho hľadaného intelektuálneho partnera a zažije s ním niekoľko dní, ktoré zmenia jej premýšľanie o živote a vlastnej budúcnosti. Columbus je výborný v tom, ako presne zachytáva isté ľudské emócie, a ako ich silu dokáže bez straty preniesť na plátno. Je to ten druh filmu, ktorý si nájde priamu cestu do vašich sŕdc.

Streľba na školách, v kluboch či verejných priestranstvách sa stala akousi neželanou súčasťou americkej kultúry. Desivá a zároveň rafinovaná kritika tejto kultúry tvorí základný dejový rámec filmu Temná noc. Ten zaznamenáva príbehy šiestich mladých ľudí počas jedného horúceho, letného, vcelku obyčajného, no pre všetkých osudného dňa.

K oddychu po náročných festivalových snímkoch rozhodne dobre poslúžia dve výborne napísané komédie Donald kričal a Ahoj, moje meno je Doris. Prvá rozvíja príbeh o tom, ako trápne môže vyzerať stretnutie s najlepším kamarátom zo strednej, ktorého ste nevideli viac než dvadsať rokov a druhá je milá, vtipná komédia o staršej pani, ktorá sa bezhlavo zaľúbi do svojho mladého „hipster“ kolegu.

„Americký nezávislý film“ vás určite prekvapí!