Film Pustovníci: Zrážku dvoch svetov nakrúcali šesť rokov

Ronny Trocker natočil film Pustovníci o ľuďoch z alpských pustatín, pretože sám tak v detstve žil.

 

Takmer dvojhodinová snímka Pustovníci má dve ústredné postavy: tridsiatnika Alberta, ktorý vyrástol v talianskej časti Álp a jeho matku, ktorá tam ešte stále žije. Napriek veku je práve Marianne tou, ktorá si uvedomuje príchod nového sveta, zatiaľ čo jej syn stále akoby žil s archaickým zmýšľaním.

 

Problém staroby a odchádzania

„Vyrástol som v takomto prostredí. Nie je to autobiografický príbeh, ale moja mama vyrastala takto. V Alpách stále existujú takéto odľahlé a izolované farmy a ja som chcel ukázať proces toho, ako tieto miesta vymierajú a ako vyzerá prechod od toho starého sveta k novému. Chcel som ukázať ich stret,“ vysvetlil na včerajšej diskusii v košickej Kunsthalle režisér filmu Ronny Trocker.

Samotné nakrúcanie podľa jeho slov trvalo päť týždňov, ale celá výroba trvala asi šesť rokov – od prvého scenára až po dokončenie. Zaujímavosťou je, že aj v Nemecku musel byť uvedený s nemeckými titulkami, pretože dialekt hlavných hrdinov by bol aj pre nich nezrozumiteľný. Navyše – aj hlavní predstavitelia sa ho museli naučiť, ústredná dvojica hercov totiž pochádza z Viedne. Preto na miesto natáčania museli prísť o čosi skôr, aby sa im dostal „do krvi“.

 

Hôrni ľudia sú uzavretejší

Apropo, miesto nakrúcania. „Našli sme ho asi rok pred prvou klapkou. Ľudia tam naozaj nemali ani toalety, museli chodiť niekam von. Počas nakrúcania sme sa museli reálne prispôsobovať počasiu – keď snežilo, točili sme scénu, v ktorej sneží. Nakrúcanie v kameňolome bolo skôr dokumentárne, nedovolili nám tam robiť hraný film, keďže pre štáb a hercov mohol byť nebezpečný. Čiže sa vo filme objavujú skutoční zamestnanci kameňolomu,“ hovorí Ronny Trocker.

Ich prítomnosť vlastne ešte dodala filmu autenticitu, rovnako režisérova osobná skúsenosť s ľuďmi tohto typu. „Ľudia, ktorí žijú na takýchto odľahlých miestach, sú uzavretejší. Keďže som tam vyrastal, sám som niečo také pozoroval. Sú menej schopní vyjadrovať svoje pocity. Aj keď títo ľudia neskôr už žijú v meste, modernom svete, tak napriek tomu skoby zdedili také niečo – neschopnosť vyjadriť svoje túžby a pocity,“ približuje hlavnú myšlienku filmu Trocker.

 

Nemecký film z talianskych Álp s maďarskou herečkou

Film Pustovníci mal premiéru pred deviatimi mesiacmi v Benátkach. Bol uvedený na niekoľkých festivaloch v Nemecku, ale zatiaľ sa nedostal do bežnej distribúcie. Objaví sa v ňom aj postava maďarskej sezónnej pracovníčky, ktorú stvárnila herečka Orsi Tóth. Prečo práve Maďarka? „Nebol na to špeciálny dôvod, jednoducho som poznal túto herečku z filmov maďarského režiséra Kornela Mundruczó, ktorého som fanúšikom,“ povedal v Kunsthalle režisér.