Hudba na Art Film Feste: Zabudnite na Harryho Pottera, táto kapela čaruje

Energická hudba, podmanivý rytmus a nezabudnuteľný hlas frontmanky Natalie Teny. Koncert kapely Molotov Jukebox bol včera jedným z vrcholov hudobnej ponuky, ktorá sa predstavila na Art Film Feste. “Sú to veľkí pohoďáci, ide z nich výborná energia,” opisuje stretnutie s kapelou Dominika Fáberová z Festivalového tímu. Kapela dorazila do Budapešti okolo druhej ráno a o štvrtej už oddychovali v Košiciach, dobrou atmosférou sršali už na zvukovej skúške. “Sú to veselé a bezprostredné povahy,” vyjadril sa ich manažér na Slovensku Dano Franko.

 

Comeback na Slovensko

Svetoznáma šestica, ktorá žiari na nebi súčasnej world music, Molotov Jukebox, má korene v Londýne. Kapela už koncertovala po celom svete so zastávkami na renomovaných hudobných festivaloch, vrátane Glastonbury, Eurosonic a Womad a v roku 2014 neobišla ani najväčší slovenský hudobný festival Pohoda, kde sa objavila v roku 2014. Koncertovanie je pre nich ako dýchanie. A začali ním ešte predtým ako mali vôbec prvý album.

 

Kapela, ktorá neexistuje

Hrali spolu bez toho, aby sme mali kapelu. “Raz sme sa ocitli na festivale Secret Garden party v Anglicku, bol pondelok ráno, festival sa skončil, ľudia sa už len ponevierali okolo a  my sme vytiahli nástroje a začali sme len tak pre radosť hrať,” vyjadril sa Sam z Molotov Jukebox. 
A zaujali okamžite: prišiel za nimi manažér festivalu a spýtal sa ako sa volajú. “Povedal som mu, že nemáme kapelu, ale ak raz bude, jej meno bude Molotov Jukebox a môže nás o rok zavolať na festival,” vysvetľoval počas svojej návštevy na festivale Pohoda v roku 2014 člen kapely pre Rádio_FM. Stalo sa. O rok na tomto festivale zahrala kapela s názvom, ktorý jej bol súdený. 

Skupina s celosvetovými ohlasmi po úspešnom debutovom albume Carnival Flower, vydala aj svoj druhý album, Tropical Gypsy.

 

Ako sa zrodil jedinečný žáner: gyp step

Frontmenkou hudobnej formácie je medzinárodne uznávaná herečka Natalia Tena. V roku 2007 sa objavila vo filmovej adaptácii Harryho Pottera a Fénixovho rádu, kde hrala postavu Nymphadora Tonksovej. Práve táto rola jej otvorila dvere aj do veľkého filmového sveta. Objavila sa potom ešte aj vo snímkach Harry Potter a princ dvojakej krvi v roku 2009, Harry Potter a Dary Smrti a neskôr aj v slávnom seriály Game of Thrones. 
Je majiteľkou  nákazlivo zvodného hlasu. Hudobne ju v Molotov Jukebox sprevádzajú zvuky balkánskych huslí, podmanivá latinská trúbka a rytmická sekcia, ktoré zaručene rozpohybujú dav pri každom ich šialenom vystúpení.

S vydaním albumu Tropical Gypsy dotvorili svoj osobitý a jedinečný žáner, ktorý ich fanúšikovia pomenovali „gyp-step“ a každým vystúpením znova, a znova dokazujú, že tanec nemá hranice a je univerzálnym jazykom, ktorý dokáže spájať davy.

 

Nenávidela piano, miluje akordeón

Tena sa od piatich rokov učila  hrať na piano, v tínedžerských časoch dokonca určitý čas fungovala ako pouličná umelkyňa. “Bolo to pre mňa prirodzené. Viete, na koncert prídu ľudia, ktorí vás majú radi, je to zodpovednosť na ulici vám to je jedno, ale ťažké zvyknúť si na to, že vás len tak ľudia na ulici ignorujú,” vyjadrila sa.

Hrala celý život na piano, v osemnástke ho už priam nenávidela a povedala si, že už nikdy nebude hrať na žiadny nástroj. “No potom som mala stretnutie so starým akordeónom v jednom divadle a bola to láska na celý život.  Nechcela som byť len vokalistka, aj preto som siahla po akordeóne,” vyjadrila sa pre rádio_FM.

Všedné hudobné cesty sú kapele cuzie. Svoj prvý album financovali cez crowdfounding, nahradšej nahrávajú mimo veľkých štúdii – pri jednom albume si prenajali byt, ktorý si oblepili,a by bol zvukotesný a z jedného člena Adama – urobili producenta. A rovnako nevšedné vystúpenie ponúkli aj Tabačke: plné energie a ich charakteristickej hudby.

_____________________________________________________________

Organizátori: ART FILM FEST, s.r.o., Forza, a.s.

Spoluorganizátori: Mesto Košice, K13, Košický samosprávny kraj

Festival sa koná pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica a Ministra kultúry Mareka Maďariča.

Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond

Generálny reklamný partner: SEPS

Hlavní partneri: Tipos, Transpetrol, Slovenská pošta, Východoslovenská energetika, člen Innogy, Slovnaft, Československý lev

Oficiálne autá festivalu: Hyundai

Oficiálny festivalový hotel: Hotel Yasmin

Oficiálny prepravca: ČSA

Logistický partner festivalu: DHL Express Slovakia

Reklamní partneri: ČEZ Slovensko, Budiš, Stella Artois, Keramon, Kino Úsmev, Tabačka Kulturfabrik, Sedasport, Železničná spoločnosť Slovensko, Aupark, Paneurópska vysoká škola, Omnia 2000, Omnia KLF, Omnia Holding SE, LGM

Oficiálni dodávatelia: Barzzuz, NOV s.r.o. Zebra, Tuli, Lyvina

Hlavní mediálni partneri: TV JOJ, JOJ Cinema, Kinosala.sk, RTVS, Rádio Slovensko, Rádio FM, Rádio Regina, Nový Čas, Aktuality.sk

Mediálni partneri: Rádio Express, Rádio Košice, Film Europe Channel, Československo Channel, Festival Cinema, SME, Korzár, Pravda, Kam do mesta, webnoviny.sk, Refresher, Bigmedia, Home media, Codes

Partneri: Autocont, Student Lab, Košice City Guide, Horse Inn, Teledom, Carpano, KPK