Režisérka Iveta Grófová o AFF: Teší ma záujem Košíc

V Košiciach na festivale je aktuálne výborná atmosféra a veľmi ma hreje záujem o môj film Piata loď. Na premietaní aj následnej diskusii bolo veľa ľudí a na moje prekvapenie aj takých, ktorí film videli už viackrát. Veľmi ma tešia pozitívne ohlasy aj to, že ľudí zaujíma ako film s detskými hercami vznikal.

Nebudem klamať, bola to často improvizácia, keďže sme natáčali s dvomi deťmi – Vanneskou Szamuelovou a Matúškom Bačišinom, dvomi bábätkami a ešte sme mali pre istotu v záberoch aj zvieratá. Častokrát to bolo veľmi dobrodružné a improvizované. Ale mňa bavia takéto výzvy. Hoci som  vôbec netušila, čo to obsahuje. 
Piata loď už má za sebou veľmi veľa premietaní, aj festivalov – napríklad teraz sme sa vrátili z Poľska, kde sme získali dve ceny.

Ale kolotoč sa pre nás tvorcov nekončí – ideme na festival do Karlových Varov a čaká nás napríklad aj festival v Japonsku, takže sa dostaneme aj k japonským divákom. 
Chcem však podporiť aj ďalšiu vlnu distribúcie u nás na Slovensku: v alternatívnych priestoroch či na školách a budeme ich spájať s diskusiami. Je to silný rok.

Teším sa, že celkovo sa k divákom dostalo veľa zaujímavých slovenských snímok a stoja za nimi aj ženy – režisérky. Myslím si, však, že to netreba preceňovať – je to viac-menej súhra okolností. A je cítiť, že začal lepšie fungovať Audiovizuálny fond a dostali šancu aj mladí autori na svoje debuty aj druhé filmy. Je to cítiť. Aj ten ženský element, ktorý doteraz nebol taký bežný.

Inak v Košiciach trávim dni spolu s hlavnou herečkou filmu Piata loď, 12-ročnou Vanessou Szamuhelovou, takže ona je boss. Budeme tu do pondelka a plánujeme chodiť po projekciách, ktoré vybrala ona. Aj keď jeden z jej výberov bola snímka Špina – na to je ešte mladá. Mne sa film Terezy Nvotovej veľmi páčil, ale Vanesska si ešte bude musieť pár rokov počkať. (Smiech)

 

Iveta Grófová,

režisérka filmu Piata ľoď