Tvorcovia odporúčajú: Dobrý krátky film nie je nikdy dostatočne dlhý

V tohtoročnom programe súťažnej sekcie krátkych filmov – 36 filmov v 6 blokoch –  opäť figurujú diela, ktoré reprezentujú vizuálne i naratívne smerovanie súčasného krátkeho filmu, divácke hity i víťazi festivalov, príspevky známych tvorcov i nových adeptov krátkometrážnej tvorby. Takto to vidí zostavovateľ sekcie Martin Kaňuch. “Pripomínam to pravidelne: dobrý krátky film nie je nikdy dostatočne dlhý. Nikdy tu však nejde o počítanie minút. Vo finále rozhoduje najmä prenikavosť nápadu a jasnozrivosť realizácie. Skrátka Film.”

 

Do skupiny vizuálne uhrančivých, nadčasových výpovedí sa dajú zaradiť alegórie Limbo gréckej režisérky Konstnatiny Kotzamani alebo Les ozvien rakúskej režisérky argentínskeho pôvodu Luz Olivares-Capelle, študentky Michaela Hanekeho z Viedne. Istý protipól voči nim tvoria  presvedčivo vyrozprávané komorné i sociálne drámy, napríklad poľská Adaptácia Bartosza Krulika, rumunský príbeh Zapísané/Nezapísané Adriana Silisteanu, alebo kanadský portrét mladej tínedžerky s nepríjemným hendikepom Emma od Martina Edralina. Celkovo mnohé zo súťažných filmov, nielen tu spomínané, spája tradičná téma problematických prostredí a vzťahov u detí a mládeže.

 

Z mnohých festivalových hitov by som rád upozornil na film Zabitie Klausa Kinského od Spirosa Statolopulosa, pozoruhodnú sebareflexiu fungovania štábu a nakrúcania filmu, ktorá je unikátnou jednozáberovou jazdou v pralese zachytávajúcou slávnu konfrontáciu herca Klausa Kinskeho a režiséra Wernera Herzoga. Druhou lahôdkou je vtipné rozprávanie o histórii jedného objektu, futuristického falusu z pozláteného bronzu nazvaného Princezna X od slávneho sochára Constantina Brancusiho, ktorý je v skutočnosti bustou Napoleonovej neuveriteľnej pranetere Marie Bonaparte. A do tretice odporúčam kanadský film Sigismond bez podoby Alberica Aurtenecha – príbeh o mladíkovi postihnutom zvláštnou anomáliou: žije bez svojho odrazu i obrazu – nevidí sa v zrkadle, chýba na fotografiách, sociálnych sieťach. Len ťažko vie takto obhajovať svoju identitu…


Martin Kaňuch, spoluzostavovateľ sekcie Medzinárodná súťaž krátkych filmoch