Kino Tabačka a jej ,,predfestivalový“ cyklus – Najlepšie filmy Art Film Festu

Len pár dní pred 26. ročníkom festivalu začína v košickom Kine Tabačka cyklus s názvom Najlepšie filmy Art Film Festu. Ide o snímky, ktoré boli premietané na predchádzajúcich ročníkoch a sú zahrievacím kolom ročníka nového.
  1. jún, utorok

Cyklus NAJLEPŠIE FILMY ART FILM FESTU

Ja, Olga Hepnarová

Réžia: Tomáš Weinreb, Petr Kazda, ČR, 2016, 105 min.

Príbeh mladej ženy, ktorá v roku 1973 nasadla do nákladného auta a v centre Prahy zabila osem ľudí. Svoj čin považovala za akt pomsty spoločnosti, o ktorej bola presvedčená, že jej celý život ubližovala. V roku 1975 ju ako poslednú ženu v Československu popravili.

Snímka je existenciálnou drámou Olgy Hepnarovej, príbehom osamelého človeka vymedzujúceho sa voči väčšinovej spoločnosti. Príbehom, ktorý vyústi do tragédie a niet v ňom víťaza ani porazeného. Film v roku 2016 na MFF v Berlíne otváral sekciu Panoráma, uvádzajúcej autorské filmy, ktoré určujú nové smery v kinematografii.

  1. jún, štvrtok

Cyklus NAJLEPŠIE FILMY ART FILM FESTU

Komúna/Kollektivet 

Réžia: Thomas Vinterberg, DK/NL/ SE,  2016, 111 min

Komúna je svedectvom hroziaceho konca rodiny, pospolitosti i celej jednej epochy v dánskych dejinách. Thomas Vinterberg zasadil svoj film do polovice 70. rokov, do prostredia akademického spoločenstva na predmestí Kodane. Hrdinami filmu sú architekt Erik, jeho manželka, televízna hlásateľka  Anna, a ich dcéra Freja. Keď zdedia veľkú vilu, začnú uskutočňovať svoj sen o autentickej komúne plnej vzájomnosti  a radovánok. Idea láskyplného a rodinného spoločenstva pod strechou Erikovho domu sa však začne rozpadávať, keď sa do domu prisťahuje jeho milenka. Prežije ideál stretnutie s realitou?

  1. jún, utorok

Cyklus NAJLEPŠIE FILMY ART FILM FESTU

Oheň na mori /Fuocoammare       

Réžia: Gianfranco Rosi, IT/FR, 2016, 108 min.

Dokument ukazuje život na talianskom ostrove Lampedusa, ktorý sa nachádza asi 200 km od južného pobrežia Talianska. V posledných rokoch sa spája najmä s migračnou krízou. Pre jeho polohu sa z neho stala vstupná brána pre tisícky migrantov z Afriky a Blízkeho Východu, ktorí chcú nájsť v Európe lepší život. Režisér Gianfranco Rosi strávil na tomto ostrove niekoľko mesiacov. Zachytil jeho históriu, kultúru a aktuálnu každodennú realitu života, ako aj cestu migrantov na malých člnoch v katastrofálnych podmienkach.

 

  1. jún, štvrtok

Cyklus NAJLEPŠIE FILMY ART FILM FESTU

Frankofonie

Réžia: Alexander Sokurov, FR/ NL/ DE, 2015, 88 min.

Na pozadí jedného z najničivejších konfliktov histórie, druhej svetovej vojny (resp. nemeckej okupácie Francúzska), skúma režisér Alexander Sokurov vzťah medzi umením a mocou. Pýta sa, čo nám kultúra hovorí o nás samých. Jeho historická filmová esej je nekonvenčnou prechádzkou parížskym múzeom Louvre, ktorým diváka sprevádza Napoleon a Marianne, ako alegorický symbol Francúzskej republiky. Louvre tu popri riaditeľovi M. Jacquesovi Jaujardovi a kunsthistorikovi Metternichovi funguje zároveň ako tretia hlavná postava, úchvatná kulisa i najvýznamnejšie úložisko svetovej kultúry. Film bol uvedený v súťaži v Benátkach 2015.

Vstupné: 3 €  / 2 € (s preukazom Klubu ASFK)

Projekcie začínajú o 19:00 h