Art Film Fest pozýva na filmovú cestu okolo sveta, sprevádzať budú hviezdne tváre i veľké filmárske talenty

Návšteva festivalového kina môže na Art Film Feste znamenať výlet do tisícky kilometrov vzdialenej krajiny. Programové sekcie Okolo sveta a Európske zákutia predstavia divákom nepoznané, často až exotické miesta a príbehy. Pomyselnými sprievodcami pritom v mnohých prípadoch budú známe herecké či režisérske mená.

Dráma Neposlušnosť (Disobedience, 2017) s Rachel Weisz a Rachel McAdams v hlavných úlohách búra viacero tabu – homosexuálnu romancu dvoch hrdiniek zasadzuje do ortodoxnej židovskej komunity. Ethan Hawke sa vo filme Prvý napravený (First Reformed, 2017) stáva kňazom, ktorého viera je po osobnej tragédii ťažko skúšaná. V snímke Manželka (The Wife, 2017) stvárňujú Jonathan Pryce a Glenn Close manželský pár – spisovateľa Joea Castlemana a jeho ženu Joan. Prenikavá štúdia o celebritách sa pohráva so známym tvrdením, že za každým veľkým mužom stojí žena.

Sekcia ponúkne aj najnovší film režiséra Kim Ki-duka Človek, vesmír, čas a človek (Inkan, gongkan, sikan grigo inkan, 2018). Kontroverzný tvorca vo svojom podobenstve rozohráva nemilosrdnú hru medzi komplikovanými charaktermi cestujúcich na starej vojnovej lodi. Podobne nekompromisnou je aj snímka Foxtrot (2018), ktorá si vďaka realistickému zobrazeniu vojenskej služby vyslúžila ostrú kritiku izraelskej vlády, ale aj Veľkú cenu poroty benátskeho filmového festivalu. Príbeh z opačnej strany planéty rozpráva austrálsky western Zasľúbená krajina (Sweet Country, 2017), inšpirovaný skutočnými udalosťami. Aborigénsky strážca dobytka sa v ňom vydáva na útek do divočiny po tom, čo v sebaobrane usmrtí belošského majiteľa farmy.

Partnerom sekcie Okolo sveta sa stala značka Pilsner Urquell. „Je nám cťou byť súčasťou kultúrneho diania na Slovensku. Túto kategóriu sme si nevybrali len tak náhodou. Náš prémiový ležiak si môžu ľudia vychutnať vo viac ako 50 krajinách, do ktorých sa Pilsner Urquell vyváža. Výnimkou nie sú ani krajiny, odkiaľ pochádzajú filmy z tejto sekcie. Veríme, že príbehy premietaných filmov budú rovnako úspešné ako príbeh nášho ležiaka, ktorý sa stal vzorom pre 70 % svetovej produkcie piva,“ uviedol Martin Troup, marketingový manažér značky Pilsner Urquell.

Sekcia Európske zákutia ponúkne rôznorodý výber súčasných filmov z produkcie krajín „starého kontinentu“. Viaceré z nich reflektujú skutočné historické udalosti – film Kapitán (Der Hauptmann, 2017) je inšpirovaný príbehom desiatnika Wehrmachtu, ktorému dodá nečakanú moc nájdená kapitánska uniforma. Hviezdne obsadená romantická dráma Filmové hviezdy nezomierajú v Liverpoole (Film Stars Don`t Die in Liverpool, 2017) bude otváracím filmom 26. ročníka Art Film Festu. Vychádza z reálneho strastiplného vzťahu starnúcej hollywoodskej herečky Glorie Grahame a jej mladého kolegu, ktorých láska musela prejsť viacerými nečakanými skúškami.

Súčasťou európskej kolekcie bude aj niekoľko silných dokumentárnych filmov. Česko-chorvátsky film Až přijde válka (2018) sleduje aktivity skupiny Slovenskí branci. Dokumentarista Jan Gebert sa dostáva prekvapujúco blízko ambicióznemu vodcovi zoskupenia a s kamerou sa zúčastňuje aj polovojenského výcviku, ktorý členom poskytuje. Slovenských protagonistov má aj film Na dne (Zu ebener erde, 2018), rozoberajúci situáciu niekoľkých viedenských bezdomovcov. Úprimný  a otvorený film ponúka pôsobivý portrét medziľudských vzťahov, túžob i závislostí.

Viac ako dvadsiatku filmov sekcií Okolo sveta a Európske zákutia premietne vo svojom bohatom programe Art Film Fest v Košiciach od 15. do 23. júna 2018.


Organizátori: ART FILM FEST s.r.o., FORZA, a.s.

Spoluorganizátori: Mesto Košice, K13, Košický samosprávny kraj

Festival sa koná pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky

Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond

Festival sa realizuje vďaka finančnej podpore Košického samosprávneho kraja

Generálny reklamný partner: Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s.

Hlavní partneri: Tipos; Transpetrol; Východoslovenská energetika, člen innogy; Slovnaft; Nadácia SPP

Oficiálne autá festivalu: MOTOR – CAR Košice

Oficiálny festivalový hotel: Hotel Yasmin

Logistický partner festivalu: DHL Express Slovakia

Oficiálny festivalový prepravca: Czech Airlines

Reklamní partneri: NOVIS Poisťovňa, Slovak Business Agency, Keramon, Kino Úsmev, Tabačka Kulturfabrik, Železničná spoločnosť Slovensko, Aupark, Paneurópska vysoká škola, Film Europe Media Company, Omnia 2000, Omnia KLF, Omnia Holding SE, LGM, CPK Slovakia

Oficiálni dodávatelia: Barzzuz, Pilsner Urquell, NOV s.r.o. Zebra, Tuli, Lyvina

Hlavní mediálni partneri: TVJOJ, Kinosála, JOJ Cinema, Nový Čas, Aktuality.sk

Mediálni partneri: Československo Channel, Festival Cinema Channel, Rádio Expres, Rádio Košice, SME, Korzár, Kam do mesta, webnoviny.sk, Bigmedia, Home media, Codes, Košice City Guide, Film.sk, www.kinecko.com

Partneri: Autocont, Pension Horse Inn, Teledom, Carpano, KPK, Podnikateľka Slovenska, Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus, Sli.do, Slovenský filmový ústav, spoločnosť EKKL, Mihyring – motoristický areál, ElevArt, Visit Košice, BigON