Festivalový tím odporúča: Ak film nerozochveje srdce, zostáva banálnym pohyblivým obrázkom

Štvrtok bude deň srdcervúcich scén, nekonečných melodrám, ľúbostných vzplanutí a smutných koncov. Milujeme vám odporúčať  aj „iné“ filmy z programu Art Film Festu, v programovom oddelení sú totiž tri ženy, ktoré si aj po 15 rokoch práce pre Art Film Fest stále myslia, že ak film nedokáže rozochvieť srdce, zostáva iba banálnym pohyblivým obrázkom.

 

Choďte sa v prvom rade pozrieť na film Paweła Pawlikowskeho Studená vojna. Tanečníčka Zula a klavirista Wiktor nevedia žiť spolu, ale ani bez seba, ani v komunistickom Poľsku, ani v bohémskom Paríži. Beznádejná romanca z 50-tych rokov minulého storočia plná prekrásnych piesní, folklórnych vystúpení a nádherných čiernobielych obrazov vám nepochybne zlomí srdce. Film získal tento rok cenu za najlepšiu réžiu na festivale v Cannes. A hráme ho iba raz!

 

Ak ste sa nedostali na úvodný ceremoniál, vo štvrtok budete mať možnosť vidieť úvodný film Filmové hviezdy nezomierajú v Liverpoole režiséra Paula McGuigana. Annette Bening hrá absolútne brilantne starnúcu hollywoodsku femme fatale Glorie Grahame a Jamie Bell mladého, nádejného herca. A toto nie je film iba o ich vášnivom (a tragickom) vzťahu, ale aj primárnej slušnosti nenechať nikoho umrieť samotného. Aj tento romantický film hráme na festivale poslednýkrát!

 

A napokon, z hlavnej súťaže vám chceme odporúčať islandský film … a dýchaj pokojne režisérky Ísold Uggadóttir. Je to príbeh dvoch žien, ktorých osudy sa pretnú v čase aktuálnej utečeneckej krízy, kedy sa každá z nich snaží vyrovnať s hraničnou situáciou, v ktorej sa práve nachádza. Mimochodom, pre nás dievčatá, je to vážny kandidát na víťaza!

 

V čase, kedy sa k slovu čoraz častejšie dostávajú silné ženy požadujúce zlepšenie rodovej rovnoprávnosti v živote, aj vo filmovom priemysle, sú tieto filmy krásnou ukážkou citlivých snímok určených nielen pre ženy.

 

Nechajte sa dojímať, priatelia.

 

Magdaléna Mezoughi Macejková, Ivana Petríková a Zita Hosszúová,

programové oddelenie Art Film Festu