TIP na dnes: Film 3 dni v Quiberone – Posledné interview Romy Schneider

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že v centre pozornosti tohto filmu stojí osud svetoznámej herečky. Paralelne s jej príbehom (respektíve na jeho pozadí) však režisérka Emily Atef sleduje samotný filmový priemysel a senzáciechtivosť médií. Rozporuplná osobnosť Romy Schneider mala s jedným i druhým  vrchovatú skúsenosť.

 

Na tohtoročnom filmovom festivale Berlinale bola snímka 3 dni v Quiberone neprehliadnuteľná. Francúzsko-iránsko-nemecká režisérka Emily Atef si za svoj najnovší počin v Berlíne vyslúžila nomináciu na Zlatého medveďa a okrem toho má na konte sedem rôznych nemeckých filmových cien. Ako už napovedá samotný názov, 3 dni v Quiberone mapuje krátky pobyt Romy Schneider, nezameniteľnej filmovej Sissi, v rehabilitačnom centre vo francúzskom letovisku. V sprievode svojej dobrej kamarátky z detstva sa rozhodne poskytnúť otvorené interview magazínu Stern napriek tomu, že práve novinári bažiaci po intímnych detailoch z jej života sú jednou z príčin herečkinho nešťastia. Ako sa neskôr ukáže, práve tento rozhovor bude pre Romy Schneider tým posledným.

Psychologická dráma o zlomenej hviezde prenasledovanej médiami by teoreticky mohla skĺznuť k citovému nátlaku či pretlaku. To však vonkoncom nie je prípad 3 dní v Quiberone. Intimitu filmu podčiarkuje jeho čierno-biele prevedenie a napriek zameraniu na osud jednej ženy minulého storočia má presah aj do dnešnej spoločnosti, éry poznačenej kauzou #metoo.

“Ten nápad nebol môj. Prišiel s ním francúzsky producent, ktorý bol priateľom Marie Bäumer (predstaviteľky hlavnej hrdinky). Keďže sa tak veľmi podobá na Romy, poprosili sme ju, aby hrala túto rolu (…). Ale ona nechcela; tvrdila: Ako môžete hrať ikonu?,” tvrdí režisérka v rozhovore pre The Hollywood Reporter. Marie Bäumer však napokon súhlasila, hoci, tak ako Emily Atef, neverí v životopisné filmy. Ako ďalej v interview vysvetlila režisérka, biografické filmy ju frustrujú, pretože sa snažia vtesnať celý život do 90 minút. Skáču z jedného obdobia do iného, využívajú troch hercov rôzneho veku na jednu postavu… Aj preto 3 dni v Quiberone nie sú životopisným filmom. Po tom, ako producent snímky našiel knihu s posledným rozhovorom, ktorý Romy poskytla a fotkami od Roberta Lebecka, bol námet jasný. Musí to byť práve o týchto troch podstatných dňoch.

Pri predstaviteľke hlavnej hrdinky sa ešte oplatí zastaviť. Marie Bäumer výkonom v tomto filme mimoriadne zaujala a mnohí filmoví kritici sa zhodli, že podala excelentný výkon. “Film stojí na fenomenálnom výkone herečky Marie Bäumer,” zhodnotil aj Aleš Stuchlý z festivalu Be2Can. Túto 49-ročnú Nemku si môžete pamätať napríklad aj z vojnovej drámy Diablova dielňa. Tá v roku 2008 dokonca získala Oscara ako najlepší cudzojazyčný film. Jeho predlohou sa stala kniha Slováka Adolfa Burgera, ktorý sa ako väzeň počas 2. Svetovej vojny zúčastnil Akcie Bernhard, nemeckého fašistického projektu falšovania peňazí. Burger však nahovára svojho spoluväzňa na sabotáž. Marie Bäumer si tu zahrala postavu Aglaie a objavila sa tiež v komédii Manituova topánka či v televíznom seriáli Miesto činu: Berlín.

Samotný novinár Michael Jurgs, ktorému vtedy Romy Schneider poskytla svoje posledné interview, bol jedným z hlavných zdrojov režisérky Emily Atef. “Pretože je novinár, rád rozpráva a hovorí príbehy,” tvrdí Atef pre The Hollywood Reporter. Okrem neho vyspovedala aj hotelového concierge a kuchára, ktorí jej tiež poskytli svoj pohľad na Schneiderovej quiberonský pobyt. Pred očami diváka sa tak nerozhoduje o tom, čo z krátkych udalostí roku 1981 sa skutočne stalo a čo je rokmi dokreslená fikcia. Tento film predovšetkým vykreslí portrét emocionálneho a mentálneho stavu svetovej hviezdy počas kľúčového trojdnia. “Je fascinujúce, že to bola Romy Schneider. (…) Ale v skutočnosti to mohla byť akákoľvek žena,” uzatvára v rozhovore režisérka.

 

Mária Mlaková

 

Film zo sekcie Be2Can Starter hrajú:

  1. júna: 19:00 Kino Slovan
  2. júna: 21:30, Kulturpark 2 JOJ Cinema