TIP na piatok: Requiem pre leningradských rockerov? Leto

Aj v Rusku mali v osemdesiatych rokoch plnokrvný underground.

Hudobná retro dráma Leto je po čerstvej premiére v hlavnej súťaži festivalu v Cannes, nielen pre filmových kritikov, jednou z najočakávanejších snímok tohtoročného Art Film Festu.

Oceňovaný ruský filmový a divadelný režisér Kirill Serebrennikov však do Cannes na premiéru svojho filmu nemohol pricestovať, donedávna bol totiž v domácom väzení. Príbeh zasadil do Leningradu, Leto sa odohráva v 80-tych rokoch, teda v kľúčovom období krátko pred ruskou perestrojkou. Serebrennikov sa inšpiroval autentickým rozprávaním ženy o láske k dvom zásadným osobnostiam vtedajšej hudobnej scény.

Ruský rock a osemdesiatková kultúra v jednom filme? Toto spojenie zrejme viacerým evokuje exotickú nostalgiu. Ako referenčný bod môžu poslúžiť hudobné retro filmy 24 Hour Party People, Belgica či seriál zo zákulisia newyorských nahrávacích štúdií Vinyl.

Serebrennikovi hrdinovia sú mladí slušáci. Žúrujú a flirtujú rovnako ako ich generační súputníci na západe, až na to, že v Leningrade má undergroundová kultúra o čosi iné podmienky. Dusnú ruskú hmlu Gorbačovho režimu začali rockeri prerezávať začiatkom osemdesiatok opatrne, malými, no o to istejšími krokmi.

Mike Naumenko má kapelu Zoopark a je úradujúcou hviezdou miestnej rockovej scény. Jeho život však nepodlieha klišoidným rokenrolovým pravidlám, aj keď protagonista svoj kritický pohľad ukrýva za ikonické slnečné okuliare. Vedie pomerne konvenčný rodinný život a svoju priateľku Natašu a syna Žeňu netrápi búrlivými excesmi. Ich každodennosťou zamáva talentovaný Viktor Coj. Naumenko vezme koréjsko-sovietskeho mladíka pod ochranné krídla a stane sa jeho manažérom, no okúzľujúci rocker svojím talentom neuchváti len jeho. Fascinuje celé okolie, vrátane Nataše. Zakrátko sa stane spevákom kapely Kino a žijúcou legendou.

Filmu, ktorý miestami ikony ruského rocku aj inteligentne podpichne, dominuje milostný trojuholník, živelná hudba a uhrančivá vizualita evokujúca vtedajšiu atmosféru leningradských hudobných klubov. Leto je okrem iného filmom o hľadaní vlastnej identity vo svete, ktorý z autenticity a dravosti nemá strach.

Roberta Tóthová

 

Film zo sekcie Európske zákutia hrajú:

  1. júna: 13:30, Kunsthalle