Mimoriadny film slovenského tvorcu, ktorý bol kvalifikovaný na Oscara v kategórii krátky dokumentárny film.

Zima, ktorá zachádza až hlboko do kostí, čas zamrznutý dávno v minulosti, no zároveň pokoj a radosť z maličkostí. Takto vyzerajú dni obyvateľov Ojmiakonu, kde bežne klesá teplota aj pod mínus 50 stupňov Celzia. Ojmiakon je totiž najchladnejším obývaným miestom na našej Zemi. Práve o tom, ako vyzerá život Ojmiakončanov v extrémnych podmienkach, hovorí prvotina mladého slovenského filmára Dominika Bariho.

 

Dokument o jedinečných ľuďoch

O tomto netradičnom mieste sa Bari dozvedel vďaka svojmu spolužiakovi z Medzinárodnej školy filmu a televízie v Paríži. Idea ho okamžite nadchla. „Neveril som, že ľudia tam dokážu žiť v takých mrazoch. Hneď som začal googliť, čo o tom bolo natočené, ale nedopátral som sa ku žiadnemu filmovému dokumentu s dramaturgiou a už vôbec nie v ich rodnom jazyku. Vtedy som si povedal, že idem do toho. Napadlo mi nakrútiť dokument tak, aby som zmapoval obyvateľov v jeden deň, od východu do západu slnka. Myslím, že chlad v tomto filme nehrá hlavnú úlohu. Vnímam to ako dokument o jedinečných ľuďoch, ktorí nás na okamih pozvali do svojho života a vyrozprávali nám svoje príbehy,“ tvrdí Bari.

 

Techniku testovali v kryokomorách

Námet by bol, šikovný spolužiak-kameraman ochotný podieľať sa na filme tiež, zostávali už len financie na expedíciu. „Expedícia by bola možno menej nebezpečná, keby sme mali viac financií. Keďže ide o študentský projekt, nemohli sme si dovoliť veci ako satelitný telefón či viac špeciálne upravených áut. Ak by sa niečo s naším autom stalo, znamenalo by to veľký problém,“ priznáva režisér. Napokon všetko dobre dopadlo a mini výprava v zložení Dominik Bari – Felipe Kaiva z Brazílie sa 19. februára 2017 vydala na tisíce kilometrov dlhú cestu z Paríža na sever Sibíri. „Techniku sme testovali v kryokomorách určených na wellness. Dalo mi to obraz o tom, čo fungovať bude a čo nie. Samozrejme, museli sme robiť len s tým, čo sme mali,“ dodáva. Výsledný film bol dokonca kvalifikovaný na Oscara v kategórii Krátky dokumentárny film. Aj keď cenu napokon nezískal, Bari zs svoje najväčšie víťazstvo považuje získané skúsenosti a kontakty.

 

Aktivista, umelec, človek. Kalmus

Kino Úsmev bude dnes premietať aj film Prípad Kalmus režiséra Adama Hanuljaka. O ústrednej postave tohto dokumentu, výtvarníkovi a aktivistovi, už mnohí iste počuli aj z médií. Tento neúnavný bojovník proti nostalgii za totalitným režimom láme kosáky, svojským spôsobom upozorňuje na nevhodné pamätníky a busty, a vďaka takýmto činnostiam sa viackrát musel postaviť aj pred súd. Film ponúka pohľad na Kalmusa ako občianskeho aktivistu, umelca, ale aj bežného človeka, ktorý má pre svoj boj aj osobné motivácie siahajúce do minulosti jeho rodiny.

Mária Galajdová

 

Prípad Kalmus + Ojmiakon

  1. júna 17:30

Kino Úsmev VSE Cinema