Oplatí sa vidieť: Kto je tento chlap? Smiešno-smutný portrét „muža v tieni“

Christian Bale (left) stars as Dick Cheney and Amy Adams (right) stars as Lynne Cheney in Adam McKay’s VICE, an Annapurna Pictures release. Credit : Matt Kennedy / Annapurna Pictures 2018 © Annapurna Pictures, LLC. All Rights Reserved.

Dick Cheney bol viceprezidentom USA, druhým najmocnejším mužom krajiny v rokoch 2001 – 2009, kedy americkú vládu viedol George Bush. Cheney zohral zásadnú úlohu pri intervencii USA do Stredného východu a autorský film Adama McKaya Viceprezident rozpráva o jeho postupnom kariérnom vzostupe od nižších pozícii až po tie najvyššie v krajine.

 

“Muž v tieni”, to je status, ktorý sa šíril o osobe Dicka Cheneyho a ktorý fascinoval režiséra a scenáristu Adam McKaya. “Hoci sa mu prisudzuje zásadný a nepochybný vplyv na chod krajiny, v skutočnosti nie je podpísaný pod žiadnym zo zásadných prejavov, v tom čase, najmocnejšej krajiny sveta. A tak som sa neprestával čudovať: Kto je tento chlap? Čo o ňom naozaj vieme?,“ opisoval Adam McKay pre Slash Film. Americký režisér si v Hollywoode urobil meno najmä ako autor bláznivých komédii v hlavnej úlohe s hercom Willom Ferrellom. Možno spomenúť dvojicu filmov o hviezdnom hlásateľovi správ Ronovi Burgundym či akčnú komédiu Fízli zo zálohy.

 

Od bláznivosti sa odklonil vo filme Stávka na neistotu, a naopak, pridal na dramatickosti. Adaptácia knihy Michaela Lewisa rozpráva príbeh štyroch nenápadných ľudí, ktorí „vybabrali“ s najväčšími vlkmi z Wall Street a extrémne na nich zbohatli. Jednu z hlavných úloh v ňom hrá Christian Bale, ktorého McKay obsadil ako predstaviteľa Dicka Cheneyho vo svojom najnovšom filme. Christian Bale bol od začiatku jeho jedinou voľbou. Rodák z Walesu, ale pôvodom Angličan, ako sám zvykne upozorňovať, prešiel kvôli roli extrémnou premenou. Pribral 20 kíl (jedol veľa koláčov), oholil si hlavu, vybielil obočie. Oplatilo sa, ako sa hovorí, a Bale získal za svoje prevedenie Zlatý glóbus. Pri víťaznej reči poďakoval za inšpiráciu „Satanovi.“

 

Dôležitú úlohu v príbehu Viceprezident zohráva Cheneyho manželka – spisovateľka Lynne Cheney (Amy Adams). „Ako obrovsky silná je táto žena, takisto silný je aj príbeh ich lásky,“ povedal McKay pre Slash Film a pokračoval: „Keď som si uvedomil, že koreňom filmu je príbeh o láske, začal som rozmýšľať, že možno tu niečo máme.“ Cieľavedomosť niekdajšej „druhej dámy USA“ priblížila pre portál Screen Rant aj jej predstaviteľka Amy Adams: „Ak si niečo zaumienila, okamžite hľadala spôsob, ako to dosiahnuť.“

 

Viceprezident sa väčšinou snaží držať faktov, menší priestor však dostávajú aj tvorcami vymyslené motívy pre dotvorenie celkovej satirickej nálady filmu. McKay nevníma Cheneyho ako zanieteného ideológa, ale skôr ako karieristu a populistu závislého na moci. Rozprávanie filmu balansuje medzi komédiou a drámou. Snaží sa ukazovať, čo všetko sa skrýva za pokojným, až uspávajúcim, Cheneyho byrokratizmom, a zároveň reflektovať súčasnosť, tak hrôzostrašnú, ako aj smiešnu zároveň.

 

Lukáš Šútor

 

Film zo sekcie Okolo sveta hrajú:

  1. júna | 18:30

Kulturpark 1 JOJ Cinema