Punk je hned! vzišiel z jedného náhodného stretnutia

Ako vyzerá film debutujúceho slovenského režiséra o drogovo závislých ľuďoch, ktorý nazerá do drsnej reality antihrdinov žijúcich, či skôr prežívajúcich, v prostredí schátraných budov, špiny na absolútnom dne? Odpoveď ponúkne dnešné premietanie v Kine Slovan.

 

Punk je hned!, ktorý dnes uvidíte na festivale, je oficiálne hraný film. Dalo by sa ale polemizovať, že ide vlastne o polodokument, keďže v osobe hlavného hrdinu, drogovo závislého rebela Kvička, nachádzame do istej miery osobnosť samotného predstaviteľa. Samozrejme, neherca. Mnoho ľudí  s podobným osudom by si neželalo vidieť seba v ústrednej role filmu. Kvičko a jeho predstaviteľ sú ale aj v tomto smere nekonvenční. „Celé sa to vlastne začalo tak, že som išiel do obchodu a jeho partia ma obkolesila. On mi hovorí: ty tu natáčaš filmy s kdekým, nechceš urobiť nejaký aj o nás? Takže si to vlastne vypýtal,“ spomína režisér Juraj Šlauka na moment, ktorým si jeho známy od detstva film vypýtal a ktorý predurčil charakter Šlaukovho celovečerného debutu. Juraj Šlauka sa totiž predtým venoval scenáristike, jeho rukopis niesol napríklad dokument Cooltúra režiséra Mira Rema z roku 2006. Tentoraz si však chcel vyskúšať pre zmenu režisérsku profesiu. A tak sa po náhodnom stretnutí pred potravinami začala rodiť snímka Punk je hned!

 

Osem rokov v Stupave

„Poprosil som ho, aby mal strpenie a vydržal pri tom aspoň dva roky. No nakoniec tých rokov bolo osem,“ hovorí Juraj Šlauka o pomerne dlhom natáčaní. Jeho príčinou bolo napríklad aj postupné zháňanie financií, ktoré nešlo jednoducho a vyžadovalo si prestávky. Ale nielen to. „Aj všeobecne pomalý temporytmus, ktorý mám ja a asi aj on. A potom sa stalo aj to, že sa zaťal a nechcel v nakrúcaní pokračovať alebo som sa pre zmenu zaťal ja,“ hodnotí dnes s dávkou nadhľadu režisér. Ten si s vytváraním hlavného hrdinu, či skôr antihrdinu, veľmi nemusel lámať hlavu. „Ten antihrdina bol jasný vždy, lebo taký je Paľo. Spoliehal som sa na to, že mal vždy veľmi silnú charizmu. A mám pocit, že sa to potvrdilo a prenieslo aj na divákov,“ myslí si Šlauka o pocitoch, ktoré môže mať divák voči Kvičkovi.

 

Hlavné je stále vstať

Automaticky sa natíska aj otázka, prečo teda režisér s takýmto predobrazom nesiahol po dokumente, ale zvolil hraný film. Podľa Šlauku dal na svoj vnútorný pocit, ktorý ho viedol skôr k hranému filmu, hoci by si v prípade tohto námetu mnohí vybrali inak. Máločo v tomto filme sa však nesie v duchu, čo by urobili mnohí, vrátane jeho ústrednej postavy. „Keď som sledoval Paľov život, ktorý sa vezie na takej vlne – raz hore a raz dole – tak som si povedal, že by to malo byť o tom, že keď človek padne na hubu, tak prvé, čo musí urobiť, je vstať. To treba mať na pamäti,“ hovorí o hlavnej myšlienke filmu režisér. Práve autentickosť považuje Juraj Šlauka za najsilnejšiu stránku svojho režijného debutu.

 

Pracuje na novom filme
Kameramanom filmu sa stal Ivo Miko, s ktorým režisér podľa vlastných slov zdieľal rovnaký názor na vizuálnu stránku budúceho filmu. „Obaja máme radi estetiku škaredosti: pováľané budovy a podobne. Snažili sme sa čo najviac eliminovať moderné prvky, ktoré by narúšali tento koncept,“ hovorí ďalej Šlauka. Ak je reč o spolupráci, už teraz pracuje na novom projekte – opäť s Mirom Remom. Vraj je ešte ale predčasné povedať o tom viac. Na to, akou cestou sa táto dvojica vydá pri svojej ďalšej snímke, si teda budeme musieť ešte počkať.

Film však poznačila aj smutná udalosť. Predstaviteľ drogového dílera Šurda, jedného z hlavných postáv, Juraj Gerža, mal len deň pred marcovou premiérou filmu vážnu nehodu. Jej následkom neskôr podľahol. Punk je hned! sa tak stal prvým a aj posledným filmom,v ktorom tento neprehliadnuteľný Stupavčan účinkoval.

 

Mária Galajdová

 

Film zo sekcie Slovenská sezóna hrajú

  1. júna I 16:30

Kino Slovan Hashtag.sk Cinema