V porote krátkych filmov je aj držiteľ Modrého anjela za najlepší krátky film 2018 Jerry Carlsson.

Medzinárodná porota krátkych filmov bude mať aj tento rok troch členov. Súťaž, ktorá sa premieta v niekoľkých blokoch sa bude odohrávať v košickom Kulturparku, kam prídu o svojich filmoch hovoriť aj ich tvorcovia. Zaujímavosťou je, že členom tejto poroty je aj minuloročný víťaz – Jerry Carlsson, ktorý na Art Film Feste 2018 získal Modrého anjela za svoj film Tieňové zvieratá. Kto teda rozhodne o držiteľovi Modrého anjela za najlepší krátkych film?

 

Jose Cabrera Betancort

 

Narodil sa v roku 1979 na Tenerife. Vyštudoval audiovizuálnu komunikáciu a už 14 rokov sa venuje dramaturgii a koordinovaniu medzinárodných filmových festivalov. Je odborným asistentom v Španielskej kráľovskej akadémii umení (RAER) a v Tenerife Espacio de las Artes (TEA). Sedem rokov pracoval ako koordinátor na festivale MiradasDoc a 11 rokov na MFF Transilvania. V súčasnosti pracuje ako dramaturg na MFF Las Palmas a ako koordinátor na MFF Seminci–Valladolid. Je aj zakladateľom, riaditeľom a dramaturgom festivalu Tenerife Shorts.

 

Jerry Carlsson

 

Režisér a scenárista žijúci vo Švédsku. V roku 2014 získal na Valandskej akadémii bakalársky titul v oblasti nezávislej kinematografie a o rok neskôr si tam dokončil magisterské štúdium. V tom istom roku založil aj produkčnú spoločnosť Verket Produktion. V roku 2015 bol na MFF Karlove Vary vybratý do programu FUTURE FRAMES: Ten Filmmakers to Follow, zameraného na podporu desiatich mladých priekopníckych európskych filmových režisérov. Jeho ocenené filmy sa premietali na mnohých medzinárodných filmových festivaloch, napríklad v Locarne, Tribece a Clermont-Ferrande, kde v roku 2018 jeho krátky film Tieňové zvieratá získal zvláštne uznanie poroty a cenu televízie Canal+. Tieňové zvieratá získali ako najlepší krátky film aj Modrého anjela na Art Film Feste 2018.

 

Gunhild Enger

 

Narodila sa v roku 1980 a vyštudovala Edinburgh College of Art a Školu filmovej réžie vo švédskom Göteborgu. Za svoj absolventský film Bargain bola nominovaná na cenu BAFTA a odvtedy svoje filmy uvádza na festivaloch po celom svete. Jej film Premature bol ocenený ako najlepší krátky film na niekoľkých festivaloch. V roku 2016 režírovala krátky film The Committee, ktorý mal premiéru na MFF Locarno. Spolupracovala aj na obsadzovaní filmu Štvorec Rubena Östlunda. V súčasnosti pripravuje svoj prvý celovečerný film.

Ktoré filmy sú v krátkej súťaži tento rok, nájdete tu: http://bit.ly/2Wt5nsH