Na ART FILM FESTe sa dnes bude diskutovať aj o ekológii počas nakrúcania

Udržateľný spôsob života dnes patrí medzi často skloňované slovné spojenia v médiách, ale aj domácnostiach. Bude sa o ňom diskutovať aj na tohtoročnom ART FILM FESTe. Diskusia s názvom – Od šetrenia energií po kostýmy z druhej ruky – environmentálna stopa slovenských filmov sa bude konať pod patronátom výrobnej spoločnosti Magna.

Klimatická kríza zasahuje prakticky do všetkých oblastí nášho života, film nevynímajúc. Je ale vôbec možné nakrúcať filmy s ohľadom na životné prostredie? Dokážu sa filmové štáby vzdať jednorazových pohárov na kávu, jedál v plastových obaloch, cestovania za vzdialenými lokáciami, ale napríklad aj kostýmov, ktoré sa po jednom nakrúcaní stanú nepoužiteľnými? V spolupráci so spoločnosťou Magna sa o možnostiach udržateľného nakrúcania a skúsenostiach s ním budú rozprávať projektová manažérka Slovenskej filmovej agentúry Eva Pospíšilová, producentka Radka Babincová a konzultant ekologického nakrúcania Roman Pivovarník, moderovať bude Daniela Piršelová, bývalá televízna redaktorka, zakladateľka a organizátorka prvej klimatickej konferencie na Slovensku CLIMATE CONFERENCE SLOVAKIA, hovorkyňa a poradkyňa Únie miest Slovenska pre komunikáciu klimatic

S témou trvalej udržateľnosti a zodpovedného prístupu k životnému prostrediu má skúsenosti aj Magna, celosvetový dodávateľ automobilových komponentov, ktorého závod sídli v obci Kechnec v Košickom kraji. ,,Je to veľmi aktuálna téma. Vieme využiť 99,5% odpadov produkovaných v našich priestoroch, zaoberáme sa šetrením energií a podarilo sa nám úplne eliminovať plastový odpad z predávaných nápojov. Aktívne podporujeme biodiverzitu v našom areáli. Máme vybudované hniezda a posedy pre vtáčích dravcov a aj včelie úle, ktoré nám produkujú med. Sme preto radi, že sme sa s Art Film Festom spojili práve v téme, v ktorej môžeme všetci prispieť k tomu, aby sme svet menili k lepšiemu,“ hovorí Adrián Kašper, manažér oddelenia kvality, bezpečnosti a životného prostredia.

 

Festival diskusiu zaradil medzi sprievodné podujatia a uskutoční sa 26. júna 2021 o 16.00 h v Kasárňach Kulturpark. Vstup je voľný.