Začíname. Čo dnes uvádzajú festivalové kiná? Dokument o Jožovi Rážovi i najlepšiu komédiu roka

Prvý deň festivalu sa začína o 17.00 h v priestoroch kinosály Kulturpark JOJ Cinema 1 a premietaním najlepšieho animovaného filmu roka JOSEP. Krátko na to sa vo vedľajšej sále Joj Cinema 2 začína festival krátkych filmov AZYL, ktorý uvedie to najlepšie z predchádzajúceho roka.

V košickom Kine Úsmev VSE Zelené kino o 17.30 h čaká divákov slovenská festivalová premiéra dokumentu VEČNÝ JOŽO ANEB JAK JSEM POTKAL HVEZDU, ktorá sa uskutoční aj za prítomnosti režiséra Jána Gogolu ml. Netradičný situačný dokuportrét vypovedá o komplikovanom osobnom vesmíre Joža Ráža – lídra historicky najpopulárnejšej „československej“ poprockovej kapely Elán. Po filme bude nasledovať diskusia.

Najväčšia festivalová kinosála Kunsthalle dnes premietne o 20.00 h prvý súťažný film OÁZA. Civilná melodráma, ktorej protagonistami sú traja chovanci sociálneho ústavu pre mladistvých so zvláštnymi diagnózami zaujme dokumentárne ladenou kamerou a presvedčivými výkonmi troch kľúčových mladých nehercov. Druhý hraný film srbského režiséra Ivana Ikića získal pri svetovej premiére v Benátkach ocenenie Label Europa Cinemas za najlepší film.

V Kulturparku festival uvádza o 20.00 h film PERZSKÉ LEKCIE. Príbeh outsidera odsúdeného na smrť, ktorý sa chce vzoprieť predurčenému osudu na pohľad neuveriteľným nápadom. Film ukrajinského režiséra prináša istý nový pohľad na holokaust počas druhej svetovej vojny. Dráma, napätie, humor a krutosť sú tu v obdivuhodnej rovnováhe. Divák je určite na strane sympatického a na všetko odhodlaného falošného učiteľa perzštiny, ale paradoxne ho zaujíma aj údel krutého veliteľa tábora. Vo vedľajšej sále Kulturpark 2 je o 20.30 na programe film FEBRUÁR, ktorý je najlepším  balkánskym filmom roka a zobrazuje život muža vo veku osem, osemnásť a osemdesiatdva rokov.

Večer o 20.30 h je na programe aj film ŽABY BEZ JAZYKA režisérky Miry Fornay, ktorá originálnou filmovou rečou zachytáva rodinný príbeh jedného dňa v živote Jaroslava K. a jeho najbližšej rodiny. Protagonista bojuje o deti a aby ich od svojej ženy Blanky získal, musí sa vyrovnať nielen s dominantnou matkou Dorotou, ale najmä so svojimi najtemnejšími stránkami a démonmi.

Outdoorové premietania majú počas týchto horúcich nocí svoje čaro. Premiérovo tento rok premietame v priestoroch kinematografu Katova bašta, kde je dnes o 21.30 na programe dokument Lukáša Bulavu KRÁLI VIDEA. Premieta sa aj v priestoroch najväčšieho Amfiteátra U.S.Steel Košice, kde si o 21.30 môžete pozrieť najlepšiu európsku komédiu roka SUPERHIT. Film dostal pôvodne pozvánku do oficiálneho výberu minuloročného festivalu v Cannes, ktorý sa napokon pre pandémiu Covid-u nemohol konať. Kvality originálnej snímky však ocenila Európska filmová akadémia, ktorá ju vyhlásila za najlepšiu európsku komédiu roka.