MASTERCLASS: Jedinečné stretnutia s filmovými profesionálmi

Art Film Fest pozýva návštevníkov 29. ročníka, ktorý sa uskutoční od 16. do 23. júna 2023 v Košiciach, na tohtoročný Industry program – jedinečné stretnutia stretnutia s filmovými profesionálmi. Vstup na tieto podujatia je voľný, na niektoré z masterclass-ov je však potrebná registrácia.

Masterclass: vzdelávací blok, ktorý vedie expert na danú problematiku.

18.6. o 13:00 PETER BEBJAK

„Ako vzniká seriál“

Kde vzniká námet? Kto námet predkladá televízii? Ako financie ovplyvňujú pôvodnú tvorbu? Prečo sa televízie rozhodnú radšej pre adaptáciu zahraničného formátu ako pre vývoj vlastného projektu? Ako prebieha casting? Ako sa vyberajú lokácie? Ako sa natáča? Ako sa seriál dokončuje? Je režisér neobmedzeným pánom nad tvorbou seriálu? Aký je rozdiel medzi českou a slovenskou seriálovou tvorbou? Aký je rozdiel medzi tvorbou filmu a seriálu? To všetko z pohľadu tvorcu a zároveň aj producenta. Peter Bebjak je autorom najúspešnejších televíznych seriálov v slovenskom i českom prostredí. Jeho projekty pre Českú televíziu s názvami Deväťdesiatky a Herec získali Českého leva za najlepší televízny film alebo minisériu a zaradili sa k najsledovanejším televíznym seriálom súčasnosti v Česku. Peter Bebjak momentálne pripravuje ďalšiu kriminálnu televíznu sériu založenú na skutočnej udalosti a populárnom podcaste s názvom Matematika zločinu.

20.6. o 13:00 PETER NEVEĎAL *

„Produkcia vianočných rozprávok“

(nutnosť registrácie cez formulár kreatívneho centra Arténa https://forms.office.com/r/GcLLgQMEZV)

Jedna z mála skoro pravidelných filmových produkcií v našom audiovizuálnom priestore sa viaže na tradíciu a výrobu hraných televíznych rozprávok. Dve z troch našich veľkých televízií a všetky tri hlavné české televízne kanály majú s touto produkciou skúsenosti. Tento pravidelný vianočný program sa stal prestížnou záležitosťou, súťažou o diváka a meradlom úspechu samotnej stanice. Prednáška by mala poslucháčom priblížiť tvorbu takéhoto diela, jeho špecifiká, možnosti. Poslucháčom na názorných príkladoch predstaví prácu produkčnej spoločnosti Filmpark production.

21.6. o 11:00 MARTIN PALÚCH *

„Práca s archívnym filmovým materiálom a tvorivé prístupy pri realizácii strihových filmov“

(nutnosť registrácie cez formulár kreatívneho centra Arténa https://forms.office.com/r/GdMC32Lf0S)

Strihový film je dynamicky sa rozvíjajúca forma súčasnej filmovej tvorby. Práca s archívnym filmovým materiálom sa uplatňuje nielen v žánroch dokumentárneho filmu, ale stretávame sa s ňou aj v hranom filme alebo pri výrobe videoklipov. Režisér inovatívne pracuje najmä s archívnymi zdrojmi, ktoré bývajú v strihových filmoch použité v prekvapivých a nečakaných súvislostiach. Slúžia buď na reinterpretáciu historických udalostí alebo sa dajú využiť oveľa kreatívnejšie – napríklad pri kolážových avantgardných snímkach, vo found footage tvorbe či pri hybridných experimentoch v hranom filme. Prednáška by mala objasniť základné charakteristiky tvorby, réžie a výroby strihových filmov a osvetliť spôsoby práce s archívnym filmovým materiálom v súčasnom filme.

22.6. o 11:00 RADKA ŠIŠULÁKOVÁ

„Kameramanské postupy pri tvorbe dokumentárneho filmu“

(v spolupráci s Asociáciou slovenských kameramanov)

Cieľom masterclassu bude divákom priblížiť kameramanské postupy vo vybratých dokumentárnych filmoch. Na Slovensku aj v zahraničí vzniklo v poslednom čase veľmi veľa dokumentárnych filmov s inovatívnymi postupmi. Na teoretickom masterclasse sa budeme venovať tým najzaujímavejším z nich, a špeciálne použitiu skrytej kamery. Radka Šišuláková, absolventka VŠMU, dokončuje práce na dokumentárnych filmoch Becoming Ema (r. Patricia Drati), It’s Not Your Fault (r. Paula Ďurinová) a Ještě nejsem, kým chci být (r. Klára Tasovská). Popritom sa stále príležitostne venuje tvorbe televíznych seriálov a dokumentov.

22.6. o 15:00 BÉLA TARR *

(nutnosť registrácie cez formulár kreatívneho centra Arténa https://forms.office.com/r/9Q8zNGtPZq)

Svoj masterclass osobne uvedie jeden z najznámejších a svetovo najoceňovanejších maďarských filmárov. Výnimočná je predovšetkým autorská pozícia Bélu Tarra, ktorý o sebe povedal, že nikdy nechcel byť filmárom, ale filozofom. Jeho myslenie filmom je nekompromisné, vizionárske, a teda aj nezameniteľné. Venoval sa zlyhávaniu človeka, krehkosti jeho vzťahov s druhými. Nerieši to však na úrovni tradičného realistického filmového rozprávania, konkrétnej sociálnej reality, ale postupne začal skúmať ľudské charaktery z ontologického hľadiska. Zbavuje sa slova, ostávajú hlavne sugestívne, dlhé zábery, ktoré odpútavajú diváka od merania času a vťahujú ho do hĺbok vnútorných zápasov človeka. Nenakrúcal veľa, o to viac rozvíjal svoj vizuálny štýl, spôsob komponovania obrazov, ich skladby, rytmu, prelínania s hudbou. Tarrova filmová metóda rezonuje v tvorbe ďalších vynikajúcich filmárov súčasnosti, od Gusa Van Santa po Benceho Fliegaufa.

* Masterclass je organizovaný v spolupráci s kreatívnym centrom Arténa – audiovizuálnou dielňou od RTVS vďaka finančnej podpore ERDF – Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Cinepassy na aktuálny ročník festivalu Art Film Fest 2023 sú dostupné na stránke aff.cinepass.sk.


Organizátor: ART FILM FEST s.r.o.;

Spoluorganizátori: Mesto Košice, K13 – Košické kultúrne centrá, ART FILM FEST, n.o., LGM, s.r.o.;

Festival finančne podporili: Audiovizuálny fond a Nadácia SPP;

Festival je spolufinancovaný Košickým samosprávnym krajom z programu Terra Incognita;

Hlavní reklamní partneri: CODES Brand House, FORLIVE, pramenitá voda Lucka;

Oficiálne autá: Auto Gábriel; Oficiálny hotel: Hotel Yasmin;

Reklamní partneri: stavebná spoločnosť Adifex, Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a.s., Oxyworld, U. S. Steel Košice, ANTIK Telecom, BARZZUZ, Kino Úsmev, Aupark Košice, Fors-stav, R-media, Okno mé lásky;

Oficiálni dodávatelia: NOV, ZEBRA, Best Press, SLOVNAFT, Stredoeurópska nadácia, Spoločnosť pre skladovanie, DKC Veritas, Kaviareň Slávia, Tabačka Kulturfabrik, Ohnisko – Fire Dining & Brew Bar, Pub u Kohúta, El Nacional, Café de Paris, Maiko Sushi, DOMOS Slovakia, Pilsner Urquell, Macarons; Oficiálne víno: Kubbo Select a Ostrožovič;

Hlavní mediálni partneri: TV JOJ, zregionu.sk, Pravda, Eurotelevízia;
Mediálni partneri: Rozhlas a televízia Slovenska, Kinosála, JOJ 24, Film Europe, TV spolok LOToS, Rádio KOŠICE, Korzár, Slovenka, Forbes, SITA, TASR, BigMedia, HomeMedia Production, Film.sk, Košice City Guide, aktuality.sk, čsfd.cz, Visit Košice, Košice v Skratke;
Partneri: JOJ Cinema, Millor – Váš partner v oblasti energetiky, Letisko Košice, Autocont, TelekomCLOUD, ECO Technologies, DELTA OnLine, MIHYRING, KAIFER advokátska kancelária, Taper, Brother, GROTTO, CELIMED autorizované zastúpenie OMRON, NR-holding, CPK Slovakia, Casa Trade – Casablanca cafe, easylog transport&logistic, Kvety Victor, Slovenský filmový ústav, Filozofická fakulta UPJŠ, Fakulta elektrotechniky a informatiky TUKE, Súkromná škola umeleckého priemyslu filmová v Košiciach, Dopravný podnik mesta Košice, Tesco Stores SK, DEMI šport, CANON, SPI International, Arténaaudiovizuálna dielňa od RTVS, Kreatívna Európa, KPK Reklama