SLOVANSKÁ EPOPEA – NOVÝ VEĽKOFILM JURAJA JAKUBISKA

Filmový režisér Juraj Jakubisko dnes na tlačovej konferencii v Trenčianskych Tepliciach, kde sa koná 19. ročník Art Film Festu, predstavil svoje plány na natáčanie dvojdielneho veľkofilmu pod názvom Slovanská epopea.

Výpravný historický film sa venuje starovekému slovanskému spoločenstvu v Európe. Odohráva sa v 9. storočí nášho letopočtu, v dobe tvrdej, temnej a tajomnej, plnej bojov o moc, vojen, krutosti a masovej migrácie, ale zároveň v dobe, kedy sa formovali základy tej Európy, v ktorej dnes žijeme. Zlomovým momentom filmu je historická udalosť obrovského významu, ktorá poznamenala vývoj tejto časti sveta od tej doby až doteraz – príchod vierozvestcov Cyrila a Metoda a počiatky kresťanstva na tomto rozsiahlom území. Význam filmu je o to vyšší, že v roku 2013 oslávi celá Európa 1150. výročie príchodu týchto vierozvestcov na naše územie.

„Pri mnohých príležitostiach som bol prekvapený, ako málo toho vie o histórii Slovanov európske publikum,“ hovorí Juraj Jakubisko. „Väčšina našich západných susedov je veľmi hrdá na svoju históriu, ale o tej našej si myslí, že sa začala rozvíjať niekedy po 1. svetovej vojne. Netušia, že všetci z nás, Slovania, kedysi patrili k jednému národu a že všetky naše jazyky pochádzajú z jedného spoločného jazyka, ktorým hovorili všetci Slovania. Príbeh kedysi veľkého slovanského národa, ktorý má korene siahajúce až na Balkán a Rusko, zostal tajomstvom príliš dlho…“ dodáva režisér, známy ako Fellini Východu.

Podtitul filmu – Tisíc rokov samoty – vyjadruje dobu, než na naše územie prišlo kresťanstvo, ale taktiež obdobie rozpadu spoločných koreňov.

„Súčasná Európa sa rozhodla žiť v priestore bez hraníc,“ vysvetľuje producentka filmu Deana Jakubisková Horváthová. „Tento nový svet, o ktorý sa všetci delíme, sa skladá z krajín a národov, snažiacich sa definovať svoje miesto vo veľkom spoločnom dome. A pre mnohých nových členov, medzi ktorými sú aj Slovania, je to teraz prvá možnosť predstaviť svoje dávne korene, pôvod svojich jazykov, viery a postojov,“ dodáva.

Režisér Jakubisko začne fascinujúci príbeh histórie slovanstva a kresťanstva nakrúcať počiatkom budúceho roka. V dvojdielnom filme – pričom každý diel bude mať viac ako dve hodiny –, plnom tajomna, mystiky, kostolných piesní, lásky, smrti, zvratov a typickej Jakubiskovej poetiky, bude hrať mnoho zahraničných hercov a do kín by mal byť uvedený v roku 2013.