Stačí čiapka a herec má kostým

Výtvarník Milan Čorba si preberie v sobotu na Art Film Feste ocenenie Zlatá kamera.
,,Na druhý deň po ocenení musí človek znova pracovať, aby ho ocenili znova. Ocenenia si všímajú najmä tí, ktorí sú čakatelia,“ hovorí kostýmový výtvarník.

Ako by ste pre film obliekli výtvarníka, ktorý práve získal ocenenie Zlatá kamera?
Záleží na postave a charaktere výtvarníka vo filme. Vzhľadom na prostredie Kúpeľnej dvorany môže prísť mierne nepatrične v smokingu, alebo v spoločenskom obleku, neformálne, dokonca v tričku. Výročné filmové príležitosti ponúkajú veľkú pestrosť u všetkých profesií.
Možno teda kostýmom vyjadriť aj aktuálnu emóciu?
Aj charakter, aj emóciu. V prvom rade ide o to, aby si divák povedal, že kostýmy boli naozaj dobré.
A sú aj nahí herci vlastne v kostýmoch?
Nie. Nahí herci sú nahí. Ale stačí, aby mal herec v ruke uterák, tašku, alebo hoci na ruke hodinky, na nose okuliare či na hlave čiapku a už má kostým.
Pri tvorbe volíte cestu pozorovania a výskumu. Akú rolu potom zohráva tvorivosť?
Pozorovanie a výskum obyčajne tvorivosti, či lepšie tvorbe predchádzajú. Ťažko je vymyslieť napríklad uniformu nemeckého Wehrmachtu vo Viedni z apríla 1942, ktorú má oblečenú vojak s jasným vekom, príslušnosťou ku zbrani a vojenskej jednotke. Pokiaľ sa výtvarník prikloní príliš na stranu pozorovania a výskumu či naopak na stranu tvorivosti, je to na škodu.
A je rozdiel medzi kostýmom pre film a tým pre divadlo?
Vlastne odjakživa pracujem pre film aj divadlo súbežne. Nemôžem povedať, že by som si uvedomoval podstatný rozdiel v prístupe k tvorbe. V divadle aj v kine sedí divák potme a sleduje ilúziu v skratke. Rozdiel spočíva predovšetkým v partnerstve kostýmu, scénografie, kamery a strihu a v neposlednom rade v ,,živom" a ,,neživom" hercovi. V každom prípade však treba čitateľov ubezpečiť, že film je film a divadlo je divadlo.
A ako sa zmenilo kostýmové výtvarníctvo za roky, počas ktorých sa mu venujete?
Rovnako, ako sa zmenil film. Mám pocit, že každých desať rokov dochádza k viditeľnej zmene, často k podstatnej. A niekedy aj rýchlejšie – podľa vývoja filmovej technológie a techniky. Ale chyby, ktoré sa robia, sú stále rovnaké, a preto býva napredovanie veľmi zložité, nepresvedčivé až žiadne.
Art Film Fest uvedie na vašu poctu film Noční jazdci režiséra Martina Hollého. Ako si spomínate na túto spoluprácu?
S Martinom Hollým som si veľmi rozumel. Aj vtedy, keď sme nespolupracovali na filme. Tešil som sa, keď niekomu od srdca vynadal. Vždy to pomohlo.

Juraj Fellegi