Julija Steponaityté: Sangailino leto nie je Život Adéle

Sangaile aj Austa majú 17 rokov. Sangaile je introvertná, kosť a koža v rifiach a tričku, s dlhými rovnými vlasmi a pochádza z Vilniusu. Austa je extrovertná, oblieka sa do vlastnoručne ušitých veselých šiat, má krátke kučerave vlasy a je z vidieka. Zoznámia sa počas prázdnin a už pri prvom výlete na pláž si opätujú dôverné pohľady. Letné dni prinesú spoločné chvíle, odhalenia tajomstiev, strachov, snov. A vyústia do intímneho vzťahu. A prvej lásky. A hoci filmový románik medzi dvoma tínedžerkami akosi prirodzene skĺza do chuti porovnávať s filmom Život Adéle, litovská režisérka Alanté Kavaité zvolila k téme úplne iný formálny aj emociálny prístup ako francúzsky režisér – víťaz Zlatej palmy z Cannes – Abdellatif Kechiche.

Príbeh s vynikajúcimi a civilne hrajúcimi mladými herečkami, vypovedá s citom o intimite, zraniteľnosti, vzájomnej dôvere, ale aj vášni a spaľujúcich emóciách či fóbiách. „Režisérka chcela nakrútiť film o časoch mladosti a dospievania, tak, ako si ich pamätá, ale bez nostalgie, skôr z perspektívy pohľadu do budúcnosti. Dôležitý je aj fakt, že v Litve je homofóbia stále problém a týmto filmom sa snažíme aj rúcať mnohé predsudky,“ povedala dnes po osobnom uvedení filmu na AFF jedna z dvoch titulných herečiek, Julija Steponaityté, ktorá len prednedávnom za svoj výkon získala litovskú národnú cenu za najlepšiu herečku. Zaujímavosťou je, že za filmovým príbehom dvoch dievčat sa skrýva aj skutočný príbeh kamarátstva oboch herečiek. „S Aisté sme sa stretli na sociálnej sieti, keď sme mali asi 13 rokov, chatovali sme si, ona pochádzala z malého mesta, ja som žila v hlavnom meste – ako naše hrdinky. Navzájom sme sa aj navštevovali, mali sme krásne kamarátstvo. Potom sa naše cesty rozišli. Až do momentu, keď sme sa úplnou náhodou po šiestich rokoch stretli na castingu k filmu,“ prezradila Julija. O tom však samotná režisérka pri castingu netušila. Julija však pripustila, že si ich režisérka ako duo možno vybrala aj vďaka tomu, že medzi nimi vypozorovala vzájomné sympatie. „Bola som veľmi rada, že sme sa vo filme ocitli spolu, keďže sme si boli kedysi blízke. Predsa len hráme spolu aj intímne scény, aj intímne emócie, a s cudzou osobou by to isto išlo ťažšie,“ zverila sa Julija.

Sangailino leto, ktoré je  jedným z 11 filmoch v Medzinárodnej súťaži hraných filmov na Art Film Feste, už má na konte národné ceny za najlepší film a réžiu. A to aj napriek faktu, že v Litve film ešte nemal oficiálnu premiéru. Zato po tej svetovej – na slávnom festivale nezávislých filmov v americkom Sundance sa do domoviny vrátilo ovenčené cenou za réžiu.

„Sangailino leto je ojedinelý film, ktorý si vás prekvapí poctivosťou hereckých výkonov, poéziou rozprávania a krehkosť jeho stvárnenia, ktoré zachytáva krásu dievčat a unikátnu litovskú scenériu. Režisérka a scenáristka obrazotvornosťou a vynikajúcim castingom priviedla k životu vrstevnatý príbeh mladej lásky a veľkých snov,“ napísalo o filme Sundance.