Art Film Fest ocení herca Petra Nárožného. Cenu prezidenta festivalu získa in memoriam Jaroslav Siakeľ, režisér prvého Jánošíka • Art Film Fest

dní

hodín

minút

sekúnd

Umelecký riaditeľ v rozhovore pre TV JOJ

V dňoch 23. – 27. júna 2021 budú Košice patriť filmu – v meste sa uskutoční 28. ročník Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest. Najväčšie slovenské filmové podujatie premietne desiatky filmov svetovej i domácej produkcie za účasti množstva filmárskych osobností.

Ako je zaužívanou tradíciou, festival aj tento rok udelí cenu Hercova misia. Ňou oceňuje prínos v oblasti filmového herectva a medzi jej laureátov patria viaceré herecké legendy medzinárodnej i slovenskej kinematografie. Tento rok sa k nim pridá český herec, komik a moderátor Petr Nárožný. Medzi jeho najznámejšie filmové úlohy patria tie v komédiách Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974), Marečku, podejte mi pero (1976), Což takhle dát si špenát (1977), alebo v obľúbenej rozprávke S čerty nejsou žerty (1984). Jeho hlas očaril deti mnohých generácií z televíznych seriálov o Machovi a Šebestovej či opičej slečne Žofke. Zažiaril tiež na divadelných doskách viacerých pražských scén a ako moderátor obľúbených televíznych relácií. Festival premietne komédiu Útěk ze seriálu (1989), v ktorej jeho postava seriálového herca prestane rozlišovať medzi reálnym a fikčným svetom.

Cenu prezidenta festivalu udeľuje Milan Lasica za rozvoj filmového umenia v domácom i medzinárodnom kontexte. Pri príležitosti stého výročia vzniku prvého slovenského dlhometrážneho hraného filmu ju získa in memoriam režisér a kameraman Jaroslav Siakeľ. Už ako šestnásťročný syn slovenskej roľníckej rodiny emigroval z rodnej Blatnice do USA za bratom Danielom, ktorý tam pracoval ako kameraman, vynálezca a konštruktér filmových prístrojov. K filmovému umeniu sa tvorca dostal cez fotografovanie, po I. svetovej vojne sa venoval nakrúcaniu krátkych hraných i dokumentárnych filmov. O pár rokov neskôr spolu s bratom založil „Tatra“ Film Corporation, produkčnú spoločnosť, ktorá financovala nakrútenie prvého dlhometrážneho hraného filmu na Slovensku – v roku 1921 sa ním stal Jánošík v réžii Jaroslava a s kamerou Daniela Siakeľa. Art Film Fest snímku uvedie v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom po rovných 100 rokoch od jej premiéry, so živým hudobným sprievodom hudobníkov Davida Kollara a Tomáša Mutinu.

„Atmosféra festivalu je zakaždým očarujúca, Košice dýchajú umením a emóciami, ulice sú plné filmových nadšencov a v meste môžete zahliadnuť najžiarivejšie hviezdy slovenského a európskeho filmového neba. Verím, že Košičania, poznačení udalosťami posledného roka a pol, si ho tentoraz o to viac vychutnajú,“ hovorí Jaroslav Polaček, primátor mesta Košice, ktoré festivalu poskytuje okrem finančnej podpory aj podporu v propagácii či ďalších oblastiach. „Sme veľmi hrdí, že Košice sú domovom Art Film Festu už od roku 2016 a som rád, že za ten čas sa u nás tento atraktívny festival udomácnil.“

Milovníkov kinematografie, filmárskych hostí a ďalších hostí bude možné stretnúť v Košiciach v dňoch 23. – 27. júna 2021. Bližšie informácie o filmových sekciách či o vstupnom na 28. Medzinárodný filmový festival Art Film Fest ponúka webstránka podujatia (www.artfilmfest.sk).

Kontakt pre médiá: Peter Gašparík, PR manažér podujatia,
www.artfilmfest.sk, ks.tsefmliftra@kirapsag.retep, +421 915 711 880

Organizátor: ART FILM FEST s.r.o.

Spoluorganizátori: Mesto Košice, K13 – Košické kultúrne centrá, ART FILM FEST, n.o., BLAZON, s.r.o., LGM, s.r.o.

Festival sa koná pod záštitou ministerky kultúry Slovenskej republiky

Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond

Festival je realizovaný s finančnou podporou Košického samosprávneho kraja z programu Terra Incognita

Hlavní reklamní partneri: Východoslovenská energetika, dodávateľ Zelenej energie; DEMI šport plus, CODES CREATIVE;

Oficiálne autá: autoVALAS; Oficiálny hotel: Hotel Yasmin;

Reklamní partneri: U. S. Steel Košice, SLOVNAFT, Promiseo, ANTIK Telecom, STASO ĎZ, Kino Úsmev, Edisonline;

Oficiálni dodávatelia: BARZZUZ, Kaviareň Slávia, NOV, ZEBRA, Romerquelle, DOMOS SLOVAKIA;

Hlavní mediálni partneri: TV JOJ, Kinosála, JOJ Cinema, Zoznam TV;
Mediálni partneri: Film Europe, Štúdio RTVS Košice, Rádio Expres, Rádio Košice, SME, Korzár, Forbes, Slovenka, webnoviny.sk, Kamdomesta, Bigmedia, HomeMedia Production, Film.sk, Košice City Guide, Noizz, Diva.sk, MOJAkultúra, ONline Bardejov;
Partneri: Magna PT, CPK Slovakia, Taper, Casablanca Cafe, Slovenský filmový ústav, Autocont, TeleDom, KPK Reklama, TelekomCLOUD, DELTA OnLine, Fakulta elektrotechniky a informatiky TUKE, Filozofická fakulta UPJŠ, MIHYRING